UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄС витратив 440 млн євро на провальні газові проекти

Найдорожчим виявився трубопровід BRUA.

Європейський Союз витратив близько 440 млн євро майже за 10 років на будівництво газопроводів, які не були завершені або були визнані непотрібними. Про це йдеться в результатах дослідження неурядової організації Global Witness, пише ЕП з посиланням на Euractiv.

Відзначається, що з 2013 року в цілому близько 5 млрд євро грошей платників податків ЄС було витрачено на 41 газовий проект, такий як трубопроводи або термінали, відомі як "проекти спільного інтересу" (PCIs).

З них близько 440 млн євро було витрачено на сім газових проектів, які або провалилися, або були припинені.

Більшість цієї суми - понад 430 млн євро - було витрачено на трубопровід BRUA, націлений на з'єднання Болгарії, Румунії, Угорщини та Австрії з запасами газу в Чорному морі. Він був покликаний зменшити залежність Європи від російського газу і на першому етапі планував транспортувати 1,75 мільярда кубометрів газу. Плани щодо продовження BRUA на територію Угорщини були скасовані в квітні минулого року.

У звіті також вказуються ще шість подібних проектів: третя нитка газопроводу між Португалією і Іспанією (скасований). Субсидія ЄС 97 359 євро; газопровід, що з'єднує Францію та Іспанію (скасований). Субсидія ЄС 6 253 708 евро; газопровід Польща-Чехія (відкладений). Субсидія ЄС 1 360 868 евро; газопровід Пінці-Лендава-Кідрічево (не працює з моменту отримання фінансування ЄС в 2014 році). Субсидія ЄС 344 500 євро; газопровід Австрія-Чехія (зупинений). Субсидія ЄС 41 993 євро; газовий проект Eastring, що пов'язує Словаччину з Болгарією і Туреччиною через Румунію і Угорщину (відкладений на невизначений термін). Субсидія ЄС 438 527 евро.

Читайте також: Щодо санкцій проти Росії представлені лише дві компанії-будівельника газопроводу "Північний потік-2 - доповідь Держдепу

Нагадаємо, 19 січня США анонсували введення санкцій проти трубоукладача, який будує "Північний потік-2", трубоукладача "Фортуна" і його власника "КВТ Рус".

Будівництво газопроводу зупинилося в грудні минулого року через санкції США. Готовність проекту оцінюється в 94%.

Детальніше про рішення по "Північному потоку-2" читайте в статті Сергія Корсунського "Німеччина зосереджується"   на ZN.UA.