UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄС обмежить доступ Росії до європейських фінринків та введе санкції проти банків

Остаточне рішення оголосять після закінчення засідання глав МЗС, запланованого о 16:00. 

На тлі визнання Владіміром Путіним так званих "Л/ДНР" сьогодні Європейський союз ухвалить рішення про введення санкцій проти російських банків, а також про обмеження на доступ РФ до європейських фінансових ринків. Про це йдеться у спільній заяві президентів Європейської комісії та Європейської ради. 

"Рішення Російської Федерації про визнання незалежними утвореннями та введення російських військ в окремі райони Донецької та Луганської областей України є незаконним та неприйнятним. Воно порушує міжнародне право, територіальну цілісність та суверенітет України, власні міжнародні зобов’язання Росії та веде до подальшої ескалації кризи", — йдеться у заяві.

Там сказано, що країни-члени ЄС єдині у своєму рішенні. Зустріч глав МЗС Євросоюзу відбудеться сьогодні о 16:00. Після неї буде оголошено кінцеве рішення щодо запровадження санкцій.

Обмеження будуть стосуватися:

ЄС планує обмежити доступ країни-агресора до ринків капіталу та фінансових ринків Євросоюзу. Тоді Москва не зможе в повному обсязі фінансувати "ескалаційну на агресивну політики". 

На додачу Євросоюз вдарить по можливості окупованих територій України продавати товари в ЄС та купувати європейські товари, "щоб гарантувати, що винні ясно відчують економічні наслідки своїх незаконних та агресивних дій".

Читайте також: Путін налаштований на повномасштабне вторгнення в Україну – Джонсон

Нагадаємо, 22 лютого, через кілька годин після визнання російським президентом Владіміром Путіним "суверенності" так званих "Л/ДНР", президент США Джо Байден ввів у дію указ про санкції щодо них. Після цього у Білому домі зазначили, що незабаром буде повідомлено про нові рішення щодо запровадження обмежень. 

Згодом прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон повідомив про рішення Лондона ввести санкції проти п'яти російських банків та наближених до Путіна олігархів - Геннадія Тимченка, Бориса Ротенберга та його племінника Ігоря Ротенберга.

Аналіз нових геополітичних реалій гарячими слідами — у статті Тетяни Силіної "Визнання ЛНР/ДНР": перемога чи програш Путіна і що це означає для України?".