UA / RU
Підтримати ZN.ua

Як зміниться ціна на пальне у серпні: прогноз експерта

Через повернення довоєнних податків пальне здорожчає.

Радник президента України з економічних питань Олег Устенко прогнозує поступове підвищення цін на пальне через повернення податків. Зокрема, у серпні вартість може зрости поступово на 1-2 гривні. Про це він розповів в ефірі телебачення.

"Я б прогнозував одну чи дві гривні, які можуть додатись, але не протягом тижня, а протягом усього місяця відбуватиметься це додавання", – сказав він.

Експерт пояснює, що поступовий ріст цін пов’язаний із тим, що нафті потрібен час на вироблення, коли ж крім видобутку нової продукції, є ще й запаси, які потрібно переробити і поставити на АЗС та інші точки розподілу, звідки пальне піде до споживача.

Читайте також: У світі зросли ціни на нафту

"Тобто там не йде динаміка, що от вже завтра має бути змінена ціна, бо хтось скоротив добування нафти. Тому і виростає ціна. Так працює попит і пропозиція", – повідомив Устенко.

Устенко додав, що коли торік спостерігався ріст цін на бензин, то тоді цінник дорівнював вартості пального на світових ринках.

"Те, що воно в нас змінюється, то ці зміни пов’язані із тим, що було змінено і повернуто на довійськовий період часу законодавство, яке стосувалось ПДВ", – каже він.

Раніше повідомлялося про те, що зменшення ставок податків призведе до зниження цін та та зробить корупцію неприбутковою.