UA / RU
Підтримати ZN.ua

Як визначаються критичні підприємства, де бронюють від мобілізації працівників

Час покаже, чи зміни для збереження певних критичних галузей економіки були достатніми.

Уряд оновив Порядок бронювання військовозобов'язаних. Йдеться про постанову уряду №555. Чотири міністерства - Міненерго, Мінцифри, Мінінфраструктури та Мінстратегпрому – отримали повноваження визначати перелік підприємств, які отримають для своїх працівників бронювання від мобілізації. Але тільки два міністерства мають визначення критичних підприємств. Про це пише адвокат юридичної фірми «Ілляшев та Партнери» Олександр Камша у статті «Зміни в порядку бронювання від мобілізації: що пропонується?» для ZN.UA.

Читайте також: Загальна мобілізація: чи треба всім обов'язково проходити ВЛК

Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості України прийняло наказ від 23.02.2023 №27, в якому визначено умови, за наявності яких підприємства, установи і організації у сфері оборонно-промислового комплексу промисловості, літакобудівній галузі та у сфері космічної діяльності (далі — підприємства) визначаються такими, що мають важливе значення для національної економіки.

До таких підприємств Мінстратегпром відносить (наведено спрощений список, детальний список зазначений у наказі):

Міністерство цифрової трансформації України затвердило власні критерії, за якими до важливих для галузі національної економіки в сфері цифровізації належать підприємства, які:

Щоб підприємство було визначене критично важливим, йому необхідно звернутися із заявою до Мінстратегпрому або Мінцифри. До заяви треба долучити документи, після чого вже відповідне міністерство прийматиме рішення про визначення або про відмову у визначенні підприємства критично важливим. Тому можна сказати, що критерії для відбору є загальнодоступними для всіх громадян та юридичних осіб.

Раніше ми писали про те, що президент України Володимир Зеленський 17 травня підписав закон №10379, який передбачає штрафи за порушення призовниками, військовозобов’язаними та резервістами правил військового обліку. Адвокатка Марина Бекало пояснила, які штрафи чекають військовозобов’язаних зараз.