UA / RU
Підтримати ZN.ua

Як не потрапити під нарахування неустойки за несвоєчасне проведення розрахунків за газ - постанова

Визначено механізм підтвердження обставин, що є підставою для ненарахування штрафів та пені.

Опубліковано затверджений Кабміном порядок підтвердження обставин, що є підставою для ненарахування неустойки (штрафу) за несвоєчасне проведення розрахунків за природний газ. Відповідна постанова від 31 січня 2023 р. № 88 опублікована на Урядовому порталі. 

Документом визначено механізм підтвердження обставин, що є підставою для ненарахування протягом дії воєнного стану в Україні та 6 місяців після місяця, в якому воєнний стан буде припинено або скасовано, неустойки (штрафу, пені) за несвоєчасне проведення розрахунків за природний газ.

Постанова стосується лише розрахунків, що здійснюються ОСББ, житлово-будівельними кооперативами, іншими уповноваженими співвласниками, які шляхом самозабезпечення утримують системи автономного теплопостачання багатоквартирного будинку, що належать співвласникам на праві спільної сумісної власності у багатоквартирному будинку.

Читайте також: Складні часи: у яких випадках можна не платити «комуналку»

Підставою для ненарахування неустойки (штрафу, пені) за несвоєчасне проведення розрахунків за природний газ можуть бути такі обставини:

Зазначені документи та інформація можуть бути надіслані постачальнику природного газу в електронній формі з накладенням електронного підпису та/або печатки, що базуються на кваліфікованому сертифікаті відкритого ключа.

Читайте також: Без наслідків: хто може не оплачувати комунальні послуги під час війни

Нагадаємо, на час війни в Україні уряд заборонив нараховувати та стягувати штрафи, пені тощо в разі несвоєчасної або неповної оплати споживачами житлово-комунальних послуг. Заборонено також припиняти надання цих послуг у разі несплати комірного (або оплати не в повному обсязі).