UA / RU
Підтримати ZN.ua

Як бізнес України готується до можливого вторгнення РФ: чи планують компанії закриватися та звільняти робітників

План «Б» підготували не всі компанії.

Бізнес в Україні буде продовжувати працювати , навіть у разі військового вторгнення РФ. Про це стверджує 45% опитаних Європейською Бізнес Асоціацією компаній, йдеться у повідомленні Асоціації.

Розглядають можливість переїхати до західних регіонів - 17% компаній. Крім того, 10% розмірковують над можливістю виїзду з країни у разі реалізації найгіршого сценарію.

Відповідно до опитування, 7% представників бізнесу вважають, що зовнішня агресія може призвести до закриття їхнього бізнесу.

Чверть членських компаній Асоціації вважать події на кордоні дезінформацією, однак 67% впевнені, що Україна та міжнародна спільнота мають бути напоготові.

Крім того, 40% компаній, об’єднаних Асоціацією, вже мають план дій на випадок надзвичайної ситуації, 40% – розмірковують над цим, і 15% – ще не мають такого плану.

Ті компанії, що мають «план Б», створювали його з урахуванням таких факторів:

Переважна більшість, а саме 58% компаній планують зберегти свою команду, при цьому для 14% таке питання навіть не стоїть – вони продовжують наймати та розвивати людей. Тільки 14% говорять, що їм доведеться звільнити певну кількість людей або відправити в неоплачувану відпустку, а 4% – можуть знизити заробітну плату.

«Ми також поцікавилися у компаній, які фактори будуть найважливішими для їхнього бізнесу у випадку надзвичайної ситуації. Для більшості це стабільна робота інфраструктури – телекомунікаційної, банківської, наземної – так вважає 91% опитаних, повна інформація від лідерів країни про усі події та безперервна комунікація – 62%, стабільна та злагоджена робота державних органів та служб – 60%. Тож закликаємо владу звернути увагу на ці пункти, які можуть найбільше вплинути на роботу бізнесу у критичний момент. А ще – все ж мати більше комунікації з бізнесом, адже саме це і сприяє зменшенню дезінформації та напруги», - йдеться у повідомленні.

Опитування проводилося з 24 по 27 січня, участь у опитуванні взяли 136 СЕО та представників членських компаній Європейської Бізнес Асоціації.

Читайте також: Ключових олігархів Путіна чекають жорсткі санкції Британії у разі вторгнення Росії в Україну – The Times

Як писало ZN.UA, Росія може бути готовою до початку бойових дій до середини лютого. 

Докладніше про варіанти дій Путіна читайте у статті Володимира Кравченка Чи вторгнеться Путін в Україну з Білорусі?”.