UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ізраїль, Єгипет та Євросоюз підписали історичну газову угоду

Росію витісняють із європейського газового ринку.

Євросоюз, Ізраїль та Єгипет підписали історичний документ, який дозволить Європі швидше відмовитися від російського блакитного палива — меморандум про взаєморозуміння у сфері експорту газу. Про це повідомляє Al Jazeera.

Постачання має йти трубопроводом з Ізраїлю до термінала на єгипетському узбережжі Середземного моря у значних обсягах. На терміналі паливо перетворюватимуть у зріджене (ЗПГ) та будуть доставляти кінцевому споживачу.

Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн заявила, що вважає угоду історичною, а також висловила надію на те, що вона допоможе суттєво наростити енергобезпеку Європи.

Про намір Ізраїлю допомогти Європі з постачанням газу стало відомо на початку квітня. Тоді ізраїльська сторона вказувала, що готова зробити все можливе для розв'язання енергетичних проблем, що виникають на тлі невизначеності із постачанням газу з Росії.

Співпраця Європи з Єгиптом також нарощується: у квітні велика італійська компанія Eni підписала угоду про збільшення видобутку газу в Єгипті та збільшення постачання ЗПГ до інших країн ЄС.

Читайте також: Шольц боїться розлютити Путіна, тому виступає проти націоналізації дочірньої компанії «Газпрому» — Bloomberg

Нададаємо, що "Газпрому" не вистачає технічних можливостей для підтримки повноцінної роботи газопроводу "Північний потік-1". Причина – обладнання компанії Siemens, відправлене на ремонт, не повернулося до Росії.