UA / RU
Підтримати ZN.ua

Із крадіжками українського зерна хочуть боротися «хімічною ідентифікацією»

Це допоможе запобігти подальшим крадіжкам, вважають у G7

Країни G7 працюють над схемою протидії можливим крадіжкам українського зерна, за що Велика Британія нещодавно ввела санкції проти російських компаній, за допомогою хімічної ідентифікації походження зерна, заявив 12 червня міністр продовольства і сільського господарства Сполученого Королівства Марк Спенсер, передає Reuters.

На конференції Міжнародної ради по зерну (IGC) в Лондоні Спенсер заявив, що Британія очолює цю схему, і що країни G7 також тісно співпрацюють з Україною, четвертим за величиною експортером зерна в світі.

«Ми вважаємо, що (хімічна ідентифікація) буде ефективним засобом для запобігання подальшим крадіжкам українського зерна», – сказав Спенсер, не повідомивши жодних подробиць.

Минулого місяця Британія оголосила про нову хвилю санкцій проти Росії через її війну проти України, спрямованих проти «тіньових фізичних та юридичних осіб», пов'язаних з підозрою у крадіжках українського зерна.

Читайте також: Аеропорт Львів хочуть запустити за прикладом "зернового коридору"

Нагадаємо, що у жовтні 2022 року Associated Press показало як Росія продає викрадене в Україні зерно. За даними агентства, Москва отримала від контрабанди краденого українського зерна щонайменше 530 мільйонів доларів, які витратила на війну.

У лютому ми повідомляли, що половину зерна з України експортують за безцінь, хоча навіть зерно з РФ продають за ринковими цінами. Чому так сталося попри світовий ріст цін читайте у статті Юлії Самаєвої «Як вийшло, що у нас найдешевша пшениця у світі» на ZN.UA.