UA / RU
Підтримати ZN.ua

Італія має намір лобіювати "Південний потік", поки головує в ЄС

Італія вважає будівництво нового газопроводу необхідним - він "сприятиме диверсифікації маршрутів постачань газу в Європу".

Італія як країна-голова ЄС підтримає проект будівництва газопроводу "Південний потік". Про це, як повідомляє "Інтерфакс", заявив держсекретар з європейських справ уряду Італії Сандро Гоці.

"Ми вважаємо, що "Південний потік" треба будувати, тому що він буде сприяти диверсифікації маршрутів постачань газу в Європу", - сказав він журналістам на презентації італійського головування в ЄС, , що відбулася у Брюсселі в четвер, 11 липня,.

Як відомо, Італія з 1 липня головує в ЄС - згідно з ротацією, яка проходить кожні півроку. Таким чином, до кінця 2014 року роботою всіх рад ЄС будуть керувати італійські міністри.

Газопровід "Південний потік", який має пройти в обхід території України, буде постачати газ із Росії в Європу. Кінцева точка - газовимірювальна станція в Італії.

Історія "потоку" почалася в 2006 році, коли "Газпром" і італійська Eni підписали угоду про стратегічне партнерство, в результаті чого "Газпром" отримав можливість з 2007 року здійснювати прямі постачання російського газу на італійський ринок. Діючі контракти на поставку російського газу в Італію продовжені до 2035 року.

Італійська Eni є найбільшим після "Газпрому" акціонером "Південного потоку" - їй належить частка в 20% (до вересня 2011 р. - 50%). !zn

Маршрут газопроводу "Південний потік"

Читайте також:

Український виклик для італійського головування

Україна відмовилася від головування в СНД

Порошенко закликав Італію і Британію укласти союз для впливу на Росію