UA / RU
Підтримати ZN.ua

Інвестгрупа російських олігархів придбала частку в найбільшій нафтовій компанії Великої Британії — ВВС

Санкції не заважають російським олігархам скуповувати активи в Європі. 

Інвестиційна компанія LetterOne, серед співласників якої російські мільярдери Міхаіл Фрідман та Пьотр Авен, придбала 15% акцій Harbour Energy, що є найбільшим виробником нафти у Великій Британії. Про це повідомляє ВВС.

За умовами угоди, LetterOne не матиме права голосу в Harbour Energy, але отримає частку прибутку Harbour у вигляді дивідендів.

Зазначається, що сама LetterOne не потрапила під санкції, і російські олігархи не мають контактів з фірмою та не отримують жодної частки її прибутку.

Фрідман і Авен потрапили під санкції в березні 2022 року незабаром після того, як Росія вторглася в Україну. Разом вони володіють трохи менше 50% вище вказаної бізнес-групи.

"Уряд Великої Британії та Harbour повинні були відвернутися від цієї угоди. Компанії, яка частково належить російським олігархам, котрі потрапили під санкції, і яку консерватори вважали занадто великим ризиком для безпеки, щоб володіти кількома тисячами широкосмугових з'єднань Великої Британії, було передано великий шматок найбільшого виробника нафти у Великій Британії", – прокоментував керівник відділу дослідження викопного палива в агітаційній групі Global Witness Луї Вілсон.

У 2022 році британськй уряд змусив LetterOne продати регіонального постачальника широкосмугового зв'язку Upp через побоювання, що він становить "ризик для національної безпеки". LetterOne заперечує це та оскаржує це рішення.

Читайте також: США ввели санкції проти Сімоньян та інших пропагандистів

Повідомлялось, що російський олігарх Владімір Євтушенков з оточення Путіна, який з 2014 року забезпечував армію РФ звʼязком, а з часом почав виготовляти безпілотники, є почесним консулом Великого герцогства Люксембург, командором ордену de la Couronne de Chêne також в Люксембурзі. А родина олігарха наразі вільно веде бізнес в Європі та купувати нерухомість за мільйони доларів.  Євтушенков не перебуває під санкціями ЄС і США.