Індекс споживчих цін у грудні 2013 року зріс на 0,5% у порівнянні з інфляцією у листопаді 2013 року в 0,2%. У річному вимірі (порівняно з аналогічним місяцем 2012 року) споживчі ціни у країні зросли на 0,5%. Про це повідомила Державна служба статистики України.
За даними Держстату, на споживчому ринку у грудні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 0,8%. Найбільше (на 11,2 % і 8,4%) зросли ціни на овочі та цукор. На 2,8-1,4% подорожчали молоко, масло, сметана, сири, кисломолочна продукція. Водночас на 4,0-1,4 % знизилися ціни на яйця, рис, соняшникову олію, фрукти, на 0,5-0,2% - рибу та продукти з риби, м'ясо та м'ясопродукти, макаронні вироби, сало.
Підвищення цін на алкогольні напої, тютюнові вироби на 1,2% здебільшого було зумовлено зростанням цін на тютюнові вироби на 2%.
- Овочі "борщового набору" за рік подорожчали наполовину, незважаючи на офіційну нульову інфляцію
Ціни у сфері охорони здоров'я зросли на 0,1%, у т.ч. амбулаторні послуги подорожчали на 0,2%, фармацевтична продукція - на 0,1%.
Нагадаємо, у держбюджеті-2013 було закладено інфляцію на рівні 4,8%.
На думку економістів, занадто низька інфляція призводить до послаблення економіки і збільшення числа безробітних, а реальний дохід населення зростає повільніше, ніж якщо б ціни росли швидше.
Ціни у промисловості України у грудні 2013 року сповільнилися до 0,7% після падіння у листопаді на 1,3%. У річному вимірі (порівняно з аналогічним місяцем 2012 року) ціни виробників у країні зросли на 1,7%. Як відомо, зростання цін в промисловості України в 2012 році сповільнилося до 0,3% з 14,2% у 2011 році. !zn
Читайте також:
Держстат поліпшив оцінку падіння економіки України
Інфляція в Україні знову пішла на спад: в листопаді сповільнилася до 0,2%
Споживчі настрої українців погіршилися, особливо у мешканців сіл та людей з високим доходом
Нульова інфляція консервує хвороби української економіки, роблячи їх хронічними, - експерт