UA / RU
Підтримати ZN.ua

Грошова допомога сім’ям загиблих волонтерів: що змінилося у квітні

Право на неї мають також волонтери, які отримали інвалідність.

Волонтери з перших днів війни, яку розпочала Росія, стали потужною силою, яка допомагає і військовим, і цивільним. На жаль, вони нерідко гинуть або отримують серйозні поранення.

Читайте також: Складні часи: що потрібно знати про Реєстр волонтерів

Фахівці «Юридичного порадника для ВПО» пояснили, якими мають бути умови отримання одноразової грошової допомоги у випадку смерті або інвалідності волонтера.

Вони нагадали, що з 11 квітня діють оновлені порядок та умови цієї допомоги у разі загибелі (смерті) або інвалідності волонтера внаслідок контузії, травми або каліцтва, отриманого під час надання волонтерської допомоги в районі АТО, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії РФ у Донецькій та Луганській областях, бойових дій та збройного конфлікту.

Питання цієї виплати було врегульоване ще у 2015 році. Однак постановою КМУ від 7 квітня 2023 р. № 310 змінили коло осіб, які можуть звернутися за такою допомогою.

Так, раніше, до 11.04.2023 р. допомога призначалася волонтерам, які постраждали під час надання волонтерської допомоги громадянам, у тому числі в період здійснення догляду, які проживають у районі проведення АТО, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії РФ у Донецькій та Луганській областях, бойових дій, збройного конфлікту:

А також ЗСУ, іншим військовим формуванням, правоохоронним органам, органам державної влади, які під час дії особливого періоду, правового режиму надзвичайного чи воєнного стану, проведення АТО, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії РФ у Донецькій та Луганській областях, бойових дій, збройного конфлікту.

З 11.04.2023 р. право на таку допомогу мають:

Який розмір грошової допомоги

 У разі зміни групи або причини інвалідності після первинного її установлення розмір призначеної одноразової грошової допомоги не переглядається.

Рідні загиблих військовослужбовців та поліцейських можуть отримати одноразову грошову допомогу. Нагадаємо, хто і за яких умов може її отримати.