UA / RU
Підтримати ZN.ua

Грошова допомога рідним загиблих військових: хто і за яких умов може її отримати

Це стосується і сімей загиблих поліцейських.

Багато сміливих чоловіків та жінок захищають Україну з перших днів військового вторгнення Росії. Рідні загиблих військовослужбовців та поліцейських можуть отримати одноразову грошову допомогу.

Читайте також: Повернення доплати в 30 тисяч військовим: що відомо

Міністерство у справах ветеранів України нагадало, хто і як може її отримати під час дії воєнного стану.

Вона надається сім'ям загиблих військовослужбовців, поліцейських та осіб рядового і начальницького складу, які загинули під час дії воєнного стану, або померли не пізніше ніж через один рік після поранення (контузії, травми, каліцтва), отриманого у період дії воєнного стану під час захисту Батьківщини, участі у бойових діях або забезпеченні здійснення заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії,.

Розмір одноразової грошової допомоги (ОГД) становить 15 мільйонів гривень. Умови призначення та виплати визначені постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.2022 №168

Хто має право на отримання грошової допомоги

Громадянам Російської Федерації або Республіки Білорусь та особам, які постійно проживають на територіях цих країн, особам, які засуджені за державну зраду, колабораційну діяльність, пособництво державі-агресору ОГД не виплачується.

Куди звертатися за отриманням допомоги

За призначенням виплати члени сімей загиблих (померлих) військовослужбовців звертаються до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки незалежно від, місця реєстрації, члени сімей загиблих (померлих) поліцейських -до органу (підрозділу) поліції.

Вони подають наступні документи:

Інші документи щодо призначення та виплати допомоги:

Особа, яка має право на отримання ОГД, але відмовляється від її отримання, надає нотаріально посвідчену в установленому законодавством порядку заяву про відмову від отримання ОГД.

Як отримати одноразову грошову допомогу

Після прийняття головним розпорядником коштів рішення щодо призначення ОГД кошти перераховуються на рахунок в установі банку, який отримувач ОГД зазначив у заяві.

Сума допомоги розподіляється рівними частками на всіх членів сім'ї та виплачується поетапно:

Міністерство у справах ветеранів України

Міністерство у справах ветеранів України

Крім грошової допомоги, родичі загиблих військовослужбовців мають право на певні пільги. Нагадаємо,  які існують види пільг та як їх можуть отримати родини загиблих захисників.