UA / RU
Підтримати ZN.ua

Голова Укрфінжитло Василь Шкураков розповів, як і кому буде видаватися іпотека під 7%

Він каже, що держава зацікавлена у запуску іпотеки, тому що будівельна галузь - це один із драйверів економіки

28 грудня минулого року міністр фінансів Сергій Марченко підписав статут Української фінансової житлової компанії. Ця структура створена для впровадження механізму доступної іпотеки. Укрфінжитло буде пропонувати фінансові інструменти, що дають можливість громадянам брати іпотеку в банках за посередництва держави під 7% річних.

Голова новоствореного відомства Василь Шкураков в інтерв'ю для НВ розповів, що Укрфінжитло має виступити в якості посередника між банком і громадянином, як "надійне плече держави" у питанні іпотеки. "Ми створюємо інструмент, який буде вигідний для всіх - громадян, бізнесу та держави", - зазначив він.

За його словами, програмою по іпотеці під 7% Укрфінжитло хоче стимулювати такі групи населення, "які сьогодні мають незначні доходи і не можуть в поточних умовах дозволити собі придбати житло - тих, хто реально цього потребує".

Шкураков повідомив, що на даний момент ведеться підготовка документа, де, серед іншого, будуть прописані критерії про те, хто може отримати кредит під 7%. Проєкт підлягає узгодженню всередині уряду.

Після того, як будуть затверджені стандарти іпотечного кредитування, Українська фінансова житлова компанія планує запропонувати банкам, які їм відповідатимуть, до них приєднатися. Програма вже обговорюється з Національною асоціацією банків. Також, як розповів Шкураков, Укрфінжитло обмінюється думками з окремими банками. Перед відомством стоїть мета створити продукт, який вигідний усім сторонам.

"Ми хочемо досягти ситуації, коли людина може взяти свою іпотеку на такий термін, щоб безболісно її виплатити (навіть до 30 років) - і під фіксовану ставку 7% на всі періоди. Такий рівень фіксованої ставки, крім всього іншого, дозволить державі відмовитися від необхідності вигадувати різні компенсаційні механізми іпотечного кредитування", - заявив Василь Шкураков.

За його словами, держава зацікавлена ​​у запуску іпотеки, адже будівельна галузь - це один із драйверів економіки.