UA / RU
Підтримати ZN.ua

Глава НБУ назвав трендом цього року зниження рівня непрацюючих кредитів в банках

Держбанки списали 111 млрд грн зарезервованої заборгованості.

Державні банки в червні-листопаді 2020 списали 111 млрд грн зарезервованої заборгованості. Це сприяє зниженню частки непрацюючих кредитів в банках, повідомив глава Нацбанку Кирило Шевченко.

"Істотну роботу виконали державні банки, які в червні-листопаді списали 111 млрд грн зарезервованої заборгованості. Це дозволило їм вперше за довгий час зменшити частку NPL (частка проблемних кредитів у портфелі банків - ред.) В своїх портфелях нижче 60%", - написав він в Facebook.

За його словами, рівень резервування сьогодні перевищує 90%, проте велика частка непрацюючих кредитів впливає на інвестиційну привабливість банків, яку потрібно підвищувати.

Шевченко зазначив, що з липня по листопад 2020 року частка NPL скоротилася на 5,1 п.п. - до 43,4%.

Нагадаємо, що в кінці червня Рада по фінстабільності затвердив оперативні плани державних банків щодо зниження рівня непрацюючих активів, які передбачають скорочення рівня NPL в держбанках на 73%, або на 305 млрд грн (з 416 млрд грн) до 2023 року.

Читайте також: До кінця року інфляція не вийде з цільового діапазону - Нацбанк

Раніше глава НБУ Кирило Шевченко заявив, що Нацбанк очікує списання держбанками непрацюючих кредитів (NPL) у вересні 2020 року на 25 млрд грн.