UA / RU
Підтримати ZN.ua

Газзбути Фірташа більше не монополісти на ринку газу

Ринкова частка постачальника останньої надії різко зросла.

Домогосподарства, які купують газ не в НАК "Нафтогаз України", масово "перекочували" до так званого постачальника "останньої надії" (ППН). Про це повідомили LIGA.net із посиланням на Асоціацію постачальників енергоресурсів.

"Станом на 31.05.2022 рік, за наявною у нас інформацією, жоден із постачальників газу для потреб населення не зміг підписати контракт з НАК "Нафтогаз України" на постачання газу в рамках ПСО (спеціальних обов'язків. – ред.)", – повідомили в асоціації.

Як результат, усі побутові споживачі України, які не були клієнтами "Нафтогазу", перейшли до "постачальника останньої надії". З липня 2020 року функції ППН виконує "дочка" Нафтогазу ДК "Нафтогаз України", у червні 2021 року вона займала 13% ринку.

Як пояснюють в асоціації, постачальники не змогли підписати контракт із Нафтогазом через жорсткі вимоги уряду до контрактів із держкомпанією, згідно з постановою №489.

В асоціації заявили, що ці умови виконати неможливо з двох причин: по-перше, через регулювання цін на газ для населення більшість постачальників працюють на збиток, по-друге – сплата за газ населенням з лютого 2022 року впала на 55%.

Читайте також: Історія з передачою Glusco Нафтогазу отримала продовження: НАКу поставили завдання скласти потужну дерконкуренцію приватним АЗС

Раніше повідомлялося, що міжгалузева асоціація "Укртеплокомуненерго" заявляє, що отримала від ДК "Нафтогаз Трейдинг" нові ціни газу для виробництва теплоенергії для потреб населення, згідно з якими тепловики будуть змушені з 1 червня 2022 року підняти тарифи втричі.