UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Газпром" припиняє постачання газу до Нідерландів

Постачання російського газу до Нідерландів припиниться з 31 травня через відмову платити за нього в рублях.  

Російський концерн "Газпром" припиняє постачання газу до Нідерландів, повідомив нідерландський газовий трейдер GasTerra. Тобто Нідерланди недоотримають законтрактованих у "Газпрому" 2 млрд кубометрів газу, які той зобов'язався поставити з 31 травня по 30 вересня, заявила компанія.

За її даними, причиною є відмова Нідерландів виконувати вимогу РФ про оплату за російський газ у російських рублях. GasTerra також повідомила, що перебоїв із газопостачанням у королівстві не очікується, оскільки газ уже закуплений у інших постачальників. Контракт із "Газпромом" у GasTerra спливає 1 жовтня.

Росія у відключеннях від газопостачання своїх європейських покупців нагадує дівчину, від якої втік наречений: "Це не він мене покинув - це я сама від нього пішла".

Раніше Росія припинила в односторонньому порядку постачання газу до ряду європейських країн після їх відмови платити за російський газ, що поставляється ним, в рублях. Цю вимогу Кремль висунув через місяць після початку російського вторгнення в Україну. Євросоюз та держави G7 відхилили цю вимогу.

У квітні "Газпром" припинив постачання до Польщі та Болгарії, незважаючи на чинні контракти, у травні - до Фінляндії.

Втім, згодом вимога оплачувати газ у російських рублях стала певним чином грою слів: покупець відкриває рахунок у “Газпромбанку”, закачує до нього євро, які потім конвертуються у рублі. Багато країн - членів ЄС включилися до такої гри.

Читайте також: ЄС погодив путінський механізм оплати за газ, за одним виключенням

Якась гра ведеться і з нафтовим ембарго щодо Росії, яка розв'язала повномасштабну невмотивовану війну проти України. На саміт ЄС, що стартував, виноситься приблизно така схема: кораблями нафту в РФ купувати не можна, а по трубі - можна.

Виступаючи на саміті президент України Володимир Зеленський зазначив :

"Росія хоче бачити на таких засіданнях не цілісну Європейську раду, яку ми зараз бачимо, і не єдиний ЄС, а 27 окремих держав, 27 "уламків", які неможливо зібрати разом. Це їхнє бажання. Така політика агресора. У ній немає жодного зволікання" ", - Заявив президент.

Він також застеріг, що поки РФ руйнує наші міста та громади на Донбасі, "бажана європейська єдність може похитнутися".