UA / RU
Підтримати ZN.ua

Господарський суд Києва після дебатів готується винести рішення по Приватбанку

На 17 вересня призначені судові дебати по справі про повернення акцій банку колишнім власникам

17 вересня може стати днем остаточного рішення по Приватбанку: на цей день призначені судові дебати e справі про повернення акцій банку колишнім власникам Ігорю Коломойському і Геннадію Боголюбову.

Сьогодні, 8 жовтня, Господарський суд Києва завершив розгляд зустрічного позову у справі про повернення акцій Приватбанку колишнім власникам Ігорю Коломойському і Геннадію Боголюбову.Стадію з'ясування обставин справи завершено. На 10:30 17 жовтня призначені судові дебати. Допускається, що рішення може бути винесено в цей же день.

Суд Києва почав розгляд справи щодо повернення акцій Приватбанку колишнім власникам Коломойському і Боголюбову 8 вересня. Передбачалося, що справа буде розглянута в прискореному режимі, і рішення буде винесено сьогодні ж.

Суд повинен був розпочати розгляд справи по суті ще 24 вересня, але засідання двічі переносили. Коломойський і підконтрольна йому і Боголюбову кіпрська компанія Triantal Investments вимагають визнати недійсним договір купівлі-продажу банку між Міністерством фінансів в процесі націоналізації, а також повернути їм акції банку.

Окружний адміністративний суд Києва 18 квітня задовольнив позов Ігоря Коломойського до Національного банку і Кабінету Міністрів про неправомірність націоналізації "Приватбанку". Він також скасував рішення НБУ про перелік пов'язаних з "Приватбанком" осіб, на підставі якого приймалося рішення про нацоналізацію. 13 травня Шостий апеляційний адмінсуд підтвердив скасування інспекційної перевірки "Приватбанку" перед його націоналізацією.

У НБУ також заявили про неможливість повернення "Приватбанку" колишнім власникам і оскаржили рішення ОАСК.

Посольства США та ЄС нагадали, що міжнародні партнери підтримали націоналізацію "Приватбанку", запевнивши, що продовжують підтримувати діяльність Мінфіну і Нацбанку України.

21 грудня 2016 року "Приватбанк" перейшов у державну власність. Держава отримала 100% в його капіталі, фінустанову було докапитализировано на суму 116,8 млрд грн. В кінці червня 2017 року Кабмін вирішив докапіталізувати банк ще на 38,5 млрд гривень на підставі пропозицій НБУ та висновку незалежного аудитора - компанії EY.

Сьогодні суди різних інстанцій розглядають сотні проваджень, пов'язаних із "Приватбанком".

Докладніше читайте в статті Юлії Самаєвої "Схема Optima" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".