UA / RU
Підтримати ZN.ua

Генпрокуратура Латвії передала до МВС справу про "вишки Бойка" (документ)

Генпрокуратура Латвії повідомила про передачу даної справи до Міністерства внутрішніх справ, Державної поліції, Центральної кримінальної поліції для "порушення кримінальної справи за фактом відмивання отриманих злочинним шляхом коштів в особливо великих розмірах".

Міністерство внутрішніх справ Латвії здійснює перевірку у справі щодо відмивання грошей, незаконно отриманих українськими чиновниками при держзакупівлях так званих "вишок Бойка", стверджує член парламентської фракції "БЮТ-Батьківщина" Остап Семерак.

За його словами, відмивання грошей відбувалося через латвійську банківську систему. Окрім того, у злочинній схемі були задіяні громадяни Латвії - фіктивні керівники підставних компаній, повідомляється на сайті партії "Батьківщина".

Семерак також повідомив, що розслідування було ініційоване Генеральною прокуратурою Латвії після його звернення. У листі до депутата Генпрокуратура Латвії повідомила про передачу даної справи до Міністерства внутрішніх справ, Державної поліцію, Центральної кримінальної поліції для "порушення кримінальної справи за фактом відмивання отриманих злочинним шляхом коштів в особливо великих розмірах".

"Зараз зі мною контактують слідчі латвійського МВС, робота триває. Переконаний, що в недалекій перспективі будуть зроблені остаточні висновки, на які, без сумніву, відреагує європейське і світове співтовариство", - підкреслив депутат.

Як повідомлялося, наприкінці травня Семерак отримав позитивну відповідь від Генеральної прокуратури Латвії на запит щодо корупційного скандалу, пов'язаного з так званими "вишками Бойка".

"Я уповноважений заявити, що ми отримали відповіді від Генеральної прокуратури Латвії, яка ініціює відкриття кримінальної справи за фактом відмивання коштів, за фактами, які ми виклали в нашому зверненні до FATF і правоохоронних органів країн ЄС минулого тижня", - повідомив він тоді.

Раніше ZN.UA повідомляло, що в цьому році «Чорноморнафтогаз» на тендері придбав дві морські бурові установки за ціною $400 млн кожна.

При купівлі першої бурильної установки в тендері «Чорноморнафтогазу» взяли участь тільки дві, пов'язані між собою фірми. Ціна установки ($400 млн) виявилася на $150 млн вищою, ніж у виробника.

При купівлі другої бурової установки в тендері взяли участь три посередники. Під умови тендера підходило тільки дві морські установки. Ціна у виробника кожної з них становила $200 млн. Переможцем тендеру із закупівлі СПБУ для «Чорноморнафтогазу» за $400 млн стала латвійська компанія Rigas Kugu buvetava

Після проведення першого тендера латвійські журналісти довели, що власник постачальника першої бурової установки, рижанин Ерік Ванагельс, є підставною особою, оскільки веде життя бомжа. !zn

Читайте також:

Корупціонери Януковича. «Вишки» Бойко

Розслідування у Латвії: продавець «вишки Бойка» живе в підвалі

Вертолітний майданчик для Януковича будують люди, що продали «вишку для Бойка»

Перша «вишка Бойка» прибула до Туреччини і залишиться там на п'ять місяців