UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Газпром" збільшив транзит газу в Європу за всіма напрямами - "Ъ"

Монополіст на 90% завантажив газопровід "Північний потік", на 10% збільшив транзит через Україну.

"Газпром" заявив про 90% завантаження газопроводу "Північний потік", про 30% зростання поставок по газопроводу OPAL і рекордних для літа постачання газу в Європу, пише "Ъ".

Споживачі ЄС різко збільшили попит на російський газ спорожнілих взимку сховищ і спекотної погоди. Однак завантаження OPAL і високий рівень експорту - заслуга не тільки споживачів "Газпрому": суттєві обсяги газу компанія сама закачує в орендовані ПСГ у Європі.

Завантаження "Газпромом" сухопутного відведення OPAL від трансбалтійського газопроводу Nord Stream (потужність - 55 млрд кубометрів) зросла за перші вісім днів серпня на 30%, повідомив глава "Газпрому" Олексій Міллер.

За його словами, "обсяг добової подачі газу на ГВС "Грайфсвальд" (Німеччина) 8 серпня досяг 140 млн куб. м, тобто використання Nord Stream перевищило 90% від проектної потужності".

При цьому монополія зберігає завантаження і інших експортних маршрутів. На українському коридорі, повідомив Міллер, спостерігалося збільшення транзиту через Вельке-Капушани на українсько-словацькому кордоні. Дані "Укртрансгазу" підтверджують, що транзит російського газу збільшився до 7 серпня майже на 10% до початку місяця.

Труба Ямал-Європа через Польщу в перший тиждень серпня, незважаючи на дозагрузку Opal, також використовувалася на максимальному рівні.

За словами глави "Газпрому", 9 серпня експорт в далеке зарубіжжя склав 562 млн кубометрів, що вище піку зими 2015/16 рр. (539 млн кубометрів).

У цілому, за даними "Газпрому", в січні-липні компанія наростила експорт в країни далекого зарубіжжя на 12,6%, до 110,8 млрд кубометрів. Поставки в Німеччину збільшилися на 16,4%, в Австрію - на 74,2%, Словаччину - на 27,7%, в Чехію - на 27,1%.

Раніше повідомлялося, що розблокування OPAL поки не позначилося на транзиті газу через Україну.

Як зазначається у статті на сторінках тижневика "Дзеркало тижня. Україна", рішення Єврокомісії розширити доступ "Газпрому" до газопроводу OPAL завдасть значної шкоди не тільки газотранспортним позиціях України, але і стабільності і безпеці газозабезпечення держав Європейського Союзу. Єврокомісія не просто створила прецедент виключення з правил Третього енергопакету, чого "Газпром" послідовно домагався з 2013 р. Рішення Єврокомісії щодо використання трубопроводу-відведення OPAL в інтересах російської газової монополії може стати вінцем (терновим) 18-літнього періоду лібералізації європейського ринку газу.

Докладніше читайте у статті Ганни Лютої "Обпалені "Газпромом".