UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Газпром" вимагає від "Нафтогазу" 2,2 мільярда доларів

У Києві припускають, що російський газ може подорожчати до 487 дол. за 1000 куб. м у зв'язку з односторонньою денонсацією в Москві угод, досягнутих у Харкові в 2010 році про знижку на газ в обмін на продовження терміну оренди Чорноморського флоту.

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" повинна вжити негайних заходів щодо погашення накопиченої заборгованості, повідомила прес-служба "Газпрому" у четвер, 3 квітня, за підсумками робочої зустрічі голови правління російської монополії Олексія Міллера з нещодавно призначеним новим головою НАК Андрієм Коболєвим, яка пройшла у Москві.

"Дотепер з урахуванням березневих постачань борг "Нафтогазу" оцінюється більш ніж у 2,2 млрд дол.", - зазначено в документі.

Міллер також висловив стурбованість скороченням запасів активного газу у підземних сховищах (ПСГ) України.

"У зв'язку з цим вже зараз виникає необхідність їхнього поповнення для забезпечення внутрішнього споживання взимку і, відповідно, виконання "Нафтогазом України" зобов'язань з безперебійного транзиту російського газу в Європу", - вважають в "Газпромі".

Українська компанія поки не коментувала підсумки зустрічі.

Згідно з наявними даними, "Нафтогаз України" у березні придбав у "Газпрому" газ на суму 528 млн дол, який необхідно сплатити до 7 квітня. Ціна газу в першому кварталі становила 268,5 дол. за 1000 куб. м. Згідно з заявами української сторони, у зв'язку з наявністю простроченого боргу з другого кварталу вона збільшиться до 387 дол. за 1000 куб. м.

Уряд України вже переглянув держбюджет-2014 з урахування того, що ціна 387 дол. збережеться до кінця року, що виведе на середньорічну ціну у 325 дол. за 1000 куб. м. Для цього "Нафтогаз України" буде додатково капіталізовано на 22,27 млрд грн облігаціями внутрішньої держпозики.

У той же час у Києві припускають, що російський газ може подорожчати до 487 дол. за 1000 куб. м у зв'язку з односторонньою денонсацією в Москві угод, досягнутих у Харкові в 2010 році про знижку на газ в обмін на продовження терміну оренди Чорноморського флоту. !zn

Читайте також:

Ціна газу для України зросла до $ 385 за тис. куб. м, борг перед "Газпромом" - $ 1,7 млрд, - Міллер

Вимога Росії про повернення $ 11 млрд "харківської знижки" як держборгу України - юридично сумнівна

"Харківська знижка" на газ для України повинна діяти ще мінімум три місяці