UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Газпром" почав арбітраж проти України

Компанія не визнала правомірність штрафу АМКУ.

Російський монополіст "Газпром", відповідно до Арбітражного регламенту ЮНСІТРАЛ, ініціював арбітражний розгляд проти України з метою захисту своїх інвестицій на її території. Про це повідомили в російському газовому холдингу, пише російське інформаційне агентство ТАСС.

У "Газпромі" зазначили, що такі дії компанії були викликано тим, що Україна в особі Антимонопольного комітету наклала на "Газпром" штраф в понад $ 6 млрд (з пенею) за нібито зловживання монопольним становищем на ринку транзиту газу України.

"Цей штраф, а також подальші дії України щодо його стягнення порушують права "Газпрому", гарантовані угодою між урядом Російської Федерації і Кабінетом міністрів України про заохочення і взаємний захист інвестицій", - зазначають у компанії.

Раніше повідомлялось, що "Газпром" не визнає правомірність антимонопольного штрафу, накладеного АМКУ, і готує позов у міжнародний арбітраж.

Міністр юстиції України Павло Петренко заявив, що кошти російського "Газпрому", які знаходилися на території України, вже стягнуто до державного бюджету.