UA / RU
Підтримати ZN.ua

G7 перегляне рівень обмеження ціни на російську нафту в березні — Мінфін США

Учасники хочуть оцінити розвиток подій на світових ринках після впровадження лімітів на нафтопродукти.

Офіційні особи «Великої сімки» під час віртуальної зустрічі заступника міністра фінансів США Воллі Адейемо з представниками коаліції домовились переглянути рівень обмеження ціни на експорт російської нафти пізніше, ніж планувалося: в березні. Про це йдеться у повідомленні Міністерства фінансів США.

Спершу коаліція планувала переглянути рівень ліміту у лютому, через два місяці після його впровадження. Втім, цей крок перенесли на березень для того, щоб оцінити розвиток подій на світових ринках після впровадження лімітів на нафтопродукти.

«Учасники погодились, що такий підхід дозволить краще відкалібрувати політику обмеження цін на нафтопродукти, враховуючи широкий діапазон ринкових цін, за якими торгуються ці продукти», — йдеться у повідомленні.

В Мінфіні вважають, що наразі ліміт ціни відповідає цілям коаліції: скоротити доходи Росії і, водночас, забезпечити безперебійне постачання нафти на світових ринках.

Як повідомлялось, 5 грудня  набуло чинності ембарго на морські поставки нафти з Росії до країн Європейського союзу, а також почав діяти ліміт цін на російську нафту.

Читайте також: Білий дім протидіє будь-яким крокам щодо зниження граничної ціни на російську нафту

5 лютого коаліція планує встановити два ліміти на російські нафтопродукти: один на нафтопродукти, які зазвичай продаються з надбавкою до ціни на сиру нафту, такі як дизельне паливо або бензин, другий – на продукти, які продаються зі знижкою до ціни на сиру нафту, такі як мазут.

Напередодні міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав союзників переглянути граничну ціну на російську нафту, оскільки поточна ринкова ціна на Urals нижча за 50 доларів США за барель.

Російські нафтові компанії різко збільшили об’єми експорту нафти після того, як набула чинності гранична ціна, встановлена санкціями ЄС та G7. Нафту було переправлено до країн Азії.