UA / RU
Підтримати ZN.ua

Фонд соцстрахування заявляє, що не може фінансувати свої витрати в повному обсязі

Відомство в «мінусі» на 2,3 мільярда гривень.

За підсумками серпня 2021 року перевищення потреби у видатках Фонду соціального страхування над фактичними доходами, основна частина яких це надходження від єдиного соціального внеску (ЄСВ), склала 2,3 млрд грн. Про це повідомляє прес-служба Фонду.

Уточнюється, що за підсумками серпня на рахунок Фонду надійшло 2,427 млрд грн частки ЄСВ. У той же час потреба у витратах на страхові виплати за цей же період склала 4,69 млрд гривень з урахуванням заборгованості по фінансуванню лікарняних, декретних та допомоги на поховання, яка накопичилася на початок місяця.

"Потреба у видатках перевищує доходи від частки ЄСВ протягом всього 2021 року і корелює зі зростанням сум допомог за листками непрацездатності, виданими, в тому числі, в разі лікування від COVID-19. Наприклад, за підсумками першого півріччя 2021 року видатки Фонду на допомогу з тимчасової втрати працездатності в порівнянні з тим же періодом 2020 року збільшилися на 3,4 млрд грн, або на 72% ", - пояснюють у Фонді.

Відзначається, що бюджет Фонду майже повністю складається з частки ЄСВ.

"Весь обсяг сплаченого єдиного внеску розподіляється між ФССУ, Пенсійним фондом і Фондом соцстрахування на випадок безробіття відповідно до визначених урядом пропорціями. Так, до бюджету ФССУ надходить частка ЄСВ в розмірі 9,5727% від 100% обсягу єдиного внеску. Ця частка надходить на рахунок Фонду в міру сплати єдиного внеску страхувальниками і відразу направляється на фінансування матеріального забезпечення та страхових виплат. ФССУ не тримає коштів на рахунку і направляє їх на виплати допомог кожен день, щоб прискорити отримання коштів застрахованими особами ", - пояснили у Фонді.

Уточнюється, що падіння обсягів надходжень Фонду пов'язано "з системним зменшенням протягом декількох років відсотка частки ЄСВ, що спрямовується до бюджету ФССУ".

"В цілому вона була зменшена майже на 5% - до 9,5727%. У грошовому еквіваленті це розрахунково становить близько 16 млрд грн недоотриманих коштів", - додають у Фонді.

Читайте також: Рада хоче підвищити ефективність розподілу бюджетних місць у ЗВО

Раніше в Мінфіні заявили про брак кошти в міністерстві. Для виплати субсидій в жовтні-листопаді необхідно вносити зміни до держбюджету.