UA / RU
Підтримати ZN.ua

Фонд держмайна програв апеляцію по "Укртелекому"

ФДМУ не зміг повернути підприємство в держвласність.

Фонду держмайна не вдалося в апеляційному суді повернути "Укртелеком" в держвласність. Про це повідомляє Finbalance з посиланням на постанову Північного апеляційного Госпсуду Києва від 26 лютого 2019 року.

Згідно з документом, ФДМУ подав до суду апеляційну скаргу на рішення Господарського суду Києва, яким Фонду відмовили в реприватизації "Укртелекому" та стягнення з ТОВ ЕСУ Ріната Ахметова $ 81,9 млн за прострочення виконання зобов'язання щодо внесення інвестицій.

Свої позовні вимоги Фонду обґрунтовував тим, що ЕСУ неналежним чином виконує зобов'язання, взяті під час приватизації "Укртелекому" в 2011 році. Компанія нібито не внесла інвестиції у встановленому розмірі, не створила і не передала в держвласність телекомунікаційну мережу спецпризначення, заявив позивач.

У свою чергу ЕСУ заявляла, що внесення інвестицій у розмірі $ 450 млн не було фіксованою умовою конкурсу з приватизації "Укртелекому", і згадувалися лише як "план", а не зобов'язання.

Таким чином, Фонд держмайна програв другий суд у справі про реприватизацію "Укртелекому", яка зараз розглядається в українських судах по другому колу.

Нагадаємо, раніше вимоги банку до компанії відхилив Верховний суд, а також суди нижчих інстанцій. Тобто держбанку відмовили у задоволенні позову до ТОВ "ЕСУ" про стягнення зазначеної суми боргу шляхом звернення стягнення на 92,8% акцій "Укртелекому", які їй належать.

ФДМ заявляв, що в разі повернення телекомунікаційної компанії "Укртелеком" державі, вона буде повторно виставлено на продаж.

В конкурсі з приватизації "Укртелекому" в 2011 році брала участь лише одна організація (інвестиційний фонд EPIC), яка купила компанію за 10,5 млрд грн. Через рік "Укртелеком" був перепроданий компанії СКМ Ріната Ахметова.