UA / RU
Підтримати ZN.ua

Fitch підняв рейтинг України в іноземній вілюті до "CC"

В агентстві прогнозують, що інфляція в Україні до кінця року прискориться до 30%.

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підвищило довгостроковий кредитний рейтинг України в іноземній валюті з рівня "RD" (обмежений дефолт) до "CC" (імовірний дефолт).

В агентстві зазначають, що підвищення рейтингу стало можливим після виконання запиту на реструктуризацію зовнішнього боргу 11 серпня.

«Майже 6 мільярдів доларів США основної суми та відсотків за українськими єврооблігаціями було відстрочено на 24 місяці, зменшуючи тиск з обслуговування зовнішнього боргу в контексті ослаблення міжнародних резервів та гострих потреб у видатках, пов’язаних із війною. Реструктуризація отримала згоду 75% власників облігацій (за сукупною основною сумою), що перевищує мінімально необхідні 66,7%», - зазначають у Fitch.

Водночас аналітики вказують, що рейтинг «CC» відображає невирішені ризики стійкості боргу, що є результатом нападу Росії.

В агентстві зазначають, що, ймовірно, війна триватиме у 2023 році, підвищуючи державний борг вище 100% ВВП та додаючи і без того величезні витрати на інфраструктуру та економіку, а також посилюючи інфляційний і зовнішній тиск. При цьому джерела фінансування дефіциту українського бюджету залишаються невизначеними.

Fitch прогнозує скорочення української економіки на 33% цього року з незначним відновленням на 4% у 2023 році. При цьому  інфляція прискориться з 22,2% у липні до 30,0% на кінець 2022 року через монетарне фінансування, перебої в ланцюзі поставок, слабку трансмісію монетарної політики та девальвацію гривні, і залишиться високою в 2023 році — в середньому на рівні 20%.

«Ми не вважаємо, що відбулася суттєва зміна ризику дефолту за боргом України в національній валюті після зниження рейтингу довгострокового РДЕ в національній валюті до «CCC-» 22 липня. Нижчий ризик дефолту, ніж за боргом в іноземній валюті, частково відображає більше стримування уряду реструктуризувати борг у національній валюті, враховуючи, що 47% належить НБУ, ще 40% – банкам і лише 6% – нерезидентам, і відсутність сильного міжнародного тиску для залучення внутрішнього боргу до процесу реструктуризації», - додали аналітики.

Читайте також: Інфляція в Україні: НБУ не вгадав з прогнозами на липень

Нагадаємо, наприкінці минулого тижня міжнародні рейтингові агенції S&P і Fitch знизили рейтинги України в іноземній валюті. Зокрема Fitch знизило довгостроковий рейтинг країни в іноземній валюті з C до RD, оскільки вважає відстрочку виплати боргу завершенням обміну проблемного боргу.