UA / RU
Підтримати ZN.ua

Фінляндія збирається будувати АЕС разом з Росією – The Guardian

Парламент Фінляндії може проголосувати за рішення спільного будівництва з "Росатом" в середу.

Фінляндія збирається укласти угоду з російською компанією "Росатом" щодо спільного будівництва атомної електростанції на півночі країни.

Як повідомляє The Guardian, відповідне рішення парламент країни збирається ухвалити під час голосування в середу не зважаючи на заклики Євросоюзу не укладати з Росією енергетичні угоди в рамках економічних і політичних санкцій за воєнну агресію проти України.

Однак спільний з Москвою проект у Хельсінкі підтримали більшість депутатів чотирьох найбільших партій. Проти виступили лише "Зелені", які вийшли з правлячої коаліції.

"Зелені не будуть з цим миритися", - сказав лідер партії Вілле Ніїністо, звинувативши уряд в підігруванні Кремлю.

Рішення про спільний проект з "Росатом" було підняте на фоні побоювання Хельсінкі з приводу своєї енергетичної безпеки. Фінляндія залежить від поставок газу з Росії на 100%. Крім того, вона імпортує 71% нафти, 66% вугілля і 48% ядерного палива. В цілому ж Фінляндія імпортує 64% енергоносіїв саме з Росії і витрачає на це 7 мільярдів євро щороку.

Раніше інформагенція Reuters повідомляла, що Фінляндія посилить енергетичну залежність від Росії всупереч попередженням ЄС. Більш того, взаємозалежність країн може заглибитися у зв'язку з іншим проектом між країнами: Фінляндія має намір почати експорт електроенергії в Росію.