UA / RU
Підтримати ZN.ua

Фінляндія планує заборонити імпорт СПГ з Росії: сумнівається в можливості такого рішення на рівні ЄС

Заборону планують представити після набуття чинності нової норми Євросоюзу.

Фінський уряд має намір заборонити імпорт російського скрапленого природного газу на територію Фінляндії. Відповідну заборону можуть запровадити в 2025 році, заявив міністр з питань клімату та навколишнього середовища Кай Мюккянен, якого цитує Helsingin Sanomat.

«Я не хочу обіцяти якусь конкретну дату, але, сподіваюся, що наступного року заборона буде діяти», — заявив він.

Рішення буде засноване на новій реформі газового ринку Європейського Союзу, про яку домовилися в грудні 2023 року. Вона, як очікується, набуде чинності навесні та дозволить країнам-членам забороняти імпорт трубопровідного газу та СПГ з РФ і Білорусі з міркувань безпеки.

Уряд Фінляндії планує ретельно підготувати пропозицію щодо заборони. Також треба буде провести консультації з Єврокомісією та врахувати можливі занепокоєння сусідніх країн. Потім рішення буде діяти протягом обмеженого часу.

Читайте також: Експорт газу з Росії відкотився до рівня 1985 року – Moscow Times

У медіа додали, що Латвія та Литва вже заборонили імпортувати газ з Росії національними рішеннями, але Фінляндія хоче дочекатися вступу в силу реформи в Євросоюзі, щоб заборона була більш простою та мала кращу правову визначеність.

«Було б найпростіше, якби ЄС прийняв спільне рішення з цього приводу, але деякі країни-члени не готові до цього. Це факт, що таке рішення не може бути прийнято на рівні ЄС», — зазначив Мюккянен.

Закупки російського СПГ з боку Фінляндії, за словами міністра, були незначними. Вони пов’язані з контрактними зобов'язаннями.

Як писав Financial Times, поставки російського скрапленого природного газу до ЄС дещо знизилися минулого року після різкого зростання у 2022 році, посилюючи впевненість у тому, що Союз може нарешті позбутися імпорту викопного палива з РФ.