UA / RU
Підтримати ZN.ua

Фінансовий карантин: "доньок" грецьких банків в ряді країн змусили позбутися держпаперів Греції

Так центробанки намагаються убезпечити себе на випадок фінансового краху країни, що зараз сперечається з кредиторами.

Центробанки низки країн наказали місцевим підрозділам грецьких банків позбавитися від держоблігацій і казначейських векселів Греції, пише грецька газета Kathimerini.

До такого "карантину" їх спонукали побоювання фінансової катастрофи в країні.

"Центральні банки Албанії, Болгарії, Кіпру, Румунії, Сербії, Туреччини і колишньої югославської Республіки Македонії наказали дочірнім структурам грецьких банків, що діють у цих країнах, зменшити вплив на них кризи в Греції (облігації, казначейські векселі, вклади в грецькі банки, кредити і т. д.) аж до нуля, щоб захистити себе від небезпеки і звести до мінімуму небезпеку поширення кризи у випадку, якщо переговори між урядом Греції і єврозони не принесуть плодів", - пише грецьке видання в п'ятницю.

Карантин став необхідним після агресивної риторики нового грецького уряду - особливо у перші кілька тижнів після виборів - про реструктуризацію боргів, невиконання завершення оцінки кредиторами і так далі, нагадує газета.

Особливу увагу було приділено дочірнім організація грецьких кредиторів, які мають значну присутність у сусідніх державах, щоб переконатися, що вони не будуть далі накопичувати грецькі облігації, ДКО, депозити в грецьких банках або міжбанківське фінансування. Уряд Греції недавно почав тиснути на банки, щоб ті думали, як вони могли б обійти заборону Європейського центрального банку на придбання ДКО.

Раніше ЗМІ повідомили, що уряд Греції неофіційно попросив Міжнародний валютний фонд перенести термін погашення кредиту через важкий стан грецьких фінансів, однак це прохання було відхилено.