UA / RU
Підтримати ZN.ua

Фінансовий комітет ухвалив поправки до закону про збільшення податків

Деякі його норми вступлять в дію заднім числом.

Парламентський комітет із питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував Верховній Раді прийняти у другому читанні доопрацьований законопроект про підвищення податків. При цьому деякі норми втуплять в силу заднім числом, повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Так, за його словами, після обговорення законопроєк №11416д підтримали 19 членів комітету, утрималися – троє, проти – один.

Так, у запропонованій до другого читання версії закону передбачено:

Також в комітеті вирішили  залишити норму про перехід зі щоквартальної на щомісячну звітність з ПДФО, щоправда вступ в силу цієї норми запропонували перенести на 1 січня 2025 року.

Також податки підвищать і для резидентів «Дія.Сіті».

«На Комітеті ми почули, що вчора у коаліції була нарада з президентом де це питання «жваво і емоційно» обговорювалось….в результаті вирішили нічого не змінювати, піднімати податки як всім», - зазначив Железняк.

Винести на розгляд парламенту законопроєкт про підвищення податків планують наступного тижня, підпишуть його вже у другій половині жовтня, однак  частина норм вступить заднім числом, з 1 жовтня.

Читайте також: Збільшення податків з 1 жовтня: на скільки роботодавцям потрібно збільшити зарплати

Законопроект про збільшення податків внесли до парламенту влітку. Він передбачав внесення правок до Податкового кодексу та інших законів про особливості оподаткування в період дії військового стану, а також передбачав збільшення надходжень від підвищення податків обсягом 125 млрд грн, згідно з очікуваннями цього року і 341,9 млрд грн - наступного.

Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт №11416-д стосовно підвищення податків. «За» проголосував 241 народний депутат. Однак лише перезавантаження моделі оподаткування сировинного експорту може принести в бюджет до 80 млрд грн на рік. Про це читайте у статті "Підвищення податків. Хто заплатить найбільше та чи є цьому альтернативи?"

Про те, як так вийшло, що в цьому законопроекті надприбутки банків додатково не оподатковуватимуться, а ваші зарплати – аж бігом, аналізувала Юлія Самаєва у статті «Зміна податків в Україні: нехай бідні платять».