UA / RU
Підтримати ZN.ua

FATF має намір внести Росію в чорний список

Потрапляння до чорного або сірого списку FATF може серйозно зашкодити фінансовій репутації країни.

Міжнародна група з протидії відмиванню брудних грошей (FATF), яка очолює боротьбу з відмивання грошей та фінансуванням тероризму, наступного тижня вирішить, чи вносити Росію до своїх чорних списків, пише POLITICO із посиланням на конфіденційний документ з яким ознайомилося видання.

Організація, що розташована у Парижі, регулярно оцінює країни на предмет їхньої відданості боротьбі з відмивання грошей, фінансування тероризму та фінансування розповсюдження ядерної, хімічної чи біологічної зброї.

Потрапляння до чорного або сірого списку FATF може серйозно зашкодити фінансовій репутації країни і вважається економічно руйнівним для більшості держав.

FATF призупинила членство Росії в лютому 2023 року — через рік після вторгнення Москви в Україну — але поки що утримується від зниження її рейтингу.

Зараз Україна активізувала свою кампанію, щоб змінити цю ситуацію.

Публічно FATF заявляє, що вважає агресію Росії неприйнятною і такою, що суперечить її "основним принципам", але на практиці для зниження рейтингу Росії потрібен консенсус різних членів організації.

Наразі міжурядовий орган об'єднує близько 40 країн, включаючи Китай, Індію, Бразилію, Південну Африку та Саудівську Аравію, і тричі на рік оцінює, які країни мають бути включені до сірих і чорних списків, а які — виключені з них.

Україна вперше звернулася з проханням внести Росію до переліку юрисдикцій з високим рівнем ризику у квітні 2022 року, згідно з документом, і відтоді постійно — хоча й безуспішно — надавала нові докази, щоб домогтися зниження рейтингу Москви.

Щоб досягти успіху в останньому раунді зустрічей, Україні доведеться переконати внутрішній орган FATF, відповідальний за розгляд питань та підтверджуючих доказів, рекомендувати пропозицію до офіційного розгляду. Засідання заплановане на 22 жовтня.

Якщо спроба України виявиться успішною, Росія приєднається до Ірану, Північної Кореї та М'янми в переліку країн з найвищим ступенем ризику FATF.

У досьє, представленому на розгляд членів Групи, висвітлюється тісна фінансова та військова співпраця між Hосією та країнами з високим рівнем ризику, такими як Північна Корея та Іран.

У ньому також підкреслюється фінансування росією приватних воєнізованих формувань, таких як "Група Вагнера", і пов'язаної з ними незаконної діяльності.

Є також посилання на роль, що відіграють канали в месенджері Telegram, які за допомогою криптовалютних операцій сприяють Росії у фінансуванні тероризму і відмиванні "грошей, отриманих від товарів, викрадених під час вторгнення в Україну" — від зерна до мінералів.