В Україні офіційно стартував проект ФАО (Продовольча і сільськогосподарська організація ООН), який спрямований на створення сучасної національної системи безпеки харчових продуктів в рибному господарстві. Партнер проекту - Міністерство аграрної політики та продовольства України за фінансової підтримки уряду Норвегії, повідомляє прес-служба Мінагропроду.
Проект сприятиме поліпшенню законодавчої системи, розвитку продовольчих ланцюжків рибної промисловості та доступу українських рибних виробників на міжнародні ринки.
На основі результатів дослідження ФАО, проведеного в листопаді 2016 р., в рамках проекту законодавство України буде приведене до вимог Європейського Союзу. Проект також включає інформаційно-роз'яснювальну кампанію для рибогосподарських лабораторій, а також тренінги для інспекторів рибної продукції по імпорту та сертифікації.
Інспектори з продовольства пройдуть спеціальне навчання з перевірки риболовних суден, посадкових майданчиків, рибопереробних заводів і управління якістю та безпечністю харчових продуктів.
"Для ФАО реалізація цього проекту є надзвичайно важливою, особливо в умовах нещодавнього спалаху ботулізму в Україні з-за вживання рибної продукції. Сьогодні немає належного контролю за санітарно-технічними та санітарно-гігієнічними умовами виробництва", - зазначив координатор програм розвитку ФАО в Україні Михайло Малков.
Проект ФАО буде діяти до квітня 2018 р.
"Цей проект потрібен не тільки державним службам для налагодження системи управління, але й бізнесу, оскільки в Україні багато діючих і потенційних виробників-експортерів в ЄС, для яких гармонізація законодавства значно спростить діяльність. Крім того, проект забезпечить підтримку рибалкам, трейдерам та переробникам продукції в питаннях відстеження, контролю і маркування товарів у відповідності з новими уніфікованими з ЄС регуляторними вимогами", - додав головний державний інспектор ветеринарної медицини Борис Кобаль.
Нагадаємо, що, на думку експертів, ситуація з забезпеченням рибою та рибною продукцією виглядає гнітюче. Її споживання в Україні впало настільки, що українці, по суті, перебувають на голодному рибному пайку.
Детальніше про стан рибної галузі читайте у статті Елианда Гоцуєнко і Надії Гоцуєнко "Випробування безриб'ям" у свіжому випуску тижневика "Дзеркало тижня. Україна".