UA / RU
Підтримати ZN.ua

Евакуаційні виплати: хто може їх отримати

Часто українці змушені евакуюватися з небезпечних регіонів.

Через війну, яку розпочала Росія, багато українців змушені залишати свої домівки. Фахівці «Безоплатної правничої допомоги» розповіли, хто моє право на евакуаційні виплати та який їх розмір.

Читайте також: Допомога для переселенців у березні: який має бути дохід для призначення виплати

За законом, в Україні військове командування разом із військовими адміністраціями можуть самостійно або із залученням органів виконавчої влади, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування запроваджувати та здійснювати в межах тимчасових обмежень конституційних прав і свобод людини і громадянина, а також прав і законних інтересів юридичних осіб, передбачених указом Президента України про введення воєнного стану проводити евакуацію населення у разі виникнення або загрози виникнення надзвичайної ситуації, а також із зон збройних конфліктів (з районів можливих бойових дій) у безпечні райони.

Грошова допомога цивільному населенню, яке евакуюється, виплачується через АТ «Укрпошта» у таких розмірах:

Для виплати грошової допомоги цивільному населенню, яке евакуюється залізничним транспортом, обласна державна (військова) адміністрація на підставі інформації, що надійшла від збірного пункту евакуації, подає акціонерним товариствам «Укрзалізниця» та «Укрпошта» за 4 робочих дні до дня проведення евакуації (відбуття евакуаційного поїзда) інформацію про орієнтовну кількість цивільного населення, яке евакуюється.

Після проведення перевірки відомостей про осіб, які раніше отримували грошову допомогу цивільному населенню, яке евакуюється, АТ «Укрпошта» виплачує грошову допомогу цивільному населенню, яке евакуюється, протягом 10 календарних днів з дня прибуття відповідних осіб до приймального пункту евакуації, розташованого на залізничному вокзалі.

Особі, яка раніше отримувала грошову допомогу цивільному населенню, яке евакуюється, виплата не здійснюється.

Для отримання грошової допомоги цивільному населенню, яке евакуюється, особа пред’являє:

У разі виникнення обставин, що унеможливлюють виплату грошової допомоги цивільному населенню, яке евакуюється (відсутності електропостачання, відсутності можливості надання електронних комунікаційних послуг), відповідна виплата здійснюється протягом 5 днів з дня припинення таких обставин.

Під час евакуації особливої підтримки потребують діти. Нагадаємо, як підтримати дітей при евакуації.