UA / RU
Підтримати ZN.ua

Експертна група Єрмака-Макфола оприлюднила план, як негайно посилити санкції проти Росії

Розроблено перший пакет пропозицій щодо негайних заходів.

Група міжнародних експертів під керівництвом дипломата Майкла Макфола та голови Офісу президента Андрія Єрмака розробила та оприлюднила конкретні пропозиції щодо посилення санкцій проти РФ. "План дій щодо Посилення санкцій проти Російської Федерації" оприлюднено на сайті Офісу президента.

"Цей документ містить пропозиції щодо посилення санкцій США, Європи та світу проти Росії та Білорусі, які можна було б негайно запровадити. Це перший документ із серії, що наша група планує видати", - йдеться в оприлюдненому плані.

Експерти наполягають на введенні повної заборони та ембарго на російські сиру нафту, нафтопродукти, газ та вугілля, забороняючи як імпорт, так і експорт. Вони вказують на те, що Європейський Союз має негайно припинити торгівлю з Росією та Білоруссю в частині нафтопродуктів.

Як проміжні кроки до повного бойкоту російських енергоносіїв експертна група пропонує:

У фінансовому секторі пропонується запровадити повний перелік санкцій на спеціально призначених громадян та організацій (Specially Designated Nationals and Entities, SDN) проти всіх російських банків.

Розпочати наступну хвилю санкцій радять з топ-30 банків і фінансових установ, включаючи, але не обмежуючись: «Газпромбанк», Банк Москви, «Россільгоспбанк», «Транскапіталбанк», Банк «Траст», «Росбанк», «Тінькофф Банк», «Точка», і далі на критичну фінансову інфраструктуру, до якої входить Московська Біржа (MOEX). Ввести подібні санкції проти всіх їхніх дочірніх і підставних (shell) компаній у Росії та за її межами.

"Наша робоча група прагне поділитись наявними знаннями та досвідом із урядами і компаніями всього світу, шляхом надання допомоги у формулюванні пропозицій щодо санкцій, які підвищать вартість вторгнення Росії в Україну, та підтримають демократичну Україну у захисті її територіальної цілісності та національного суверенітету", - йдеться в документі.

Серед експертів, які долучились до роботи міжнародної групи: