UA / RU
Підтримати ZN.ua

Експерти розповіли, чи загрожує Україні дефіцит хліба

Запасів зернових в країні достатньо.

Через військове вторгнення РФ в Україні тривають бойові дії, а ракетні удари ворога пошкоджують об'єкти критичної інфраструктури. Відключення світла позначилися на цінах деяких продуктів – вони подорожчали.

Президент Всеукраїнської асоціації пекарів Олександр Тараненко в ефірі загальнонаціонального телемарафону розповів, чи буде подорожчання та дефіцит хліба в Україні. Про це пише УНІАН.

Він наголосив, що в країні є достатній запас зернових, які є основною сировиною для виробництва хліба. Дефіцит і суттєве подорожчання хліба найближчим часом українцям не загрожує.

За словами Тараненка, основною проблемою для хлібопекарів наразі є перебої зі світлом.

«Ми змушені значну частину хліба виробляти за допомогою генераторів, але не всі підприємства мають можливість їх придбати. Тому що це дороговартісна річ. Наприклад, генератор, який може забезпечити потреби середніх розмірів хлібзаводу, коштує на сьогоднішній день 3-4 млн гривень. Для хлібзаводу це великі кошти, а пільгове кредитування, на жаль, обмежене», – сказав він.

Читайте також: В Україні зруйновано або не працює близько 20% хлібозаводів

Тараненко пояснив, що електроенергія, яка отримується за допомогою генераторів, є значно дорожчою, і це теж впливає на собівартість. Він наголосив, що також негативний вплив на собівартість мають логістичні витрати та зростання вартості сировини.

Експерт сказав, що за минулий рік хліб подорожчав значно менше, ніж низка інших продуктів, – на 20-25% залежно від регіону та сорту хліба.

«Можливе зростання на пару відсотків, що знову ж таки пов'язане зі зростанням вартості чи то сировини, чи енергоносіїв, чи ще якихось складових собівартості. Підстав для суттєвого здорожчання – на кілька гривень за хлібину – я не бачу», – резюмував він.

Раніше ми писали, що в Україні хлібопекарні можуть суттєво скоротити асортимент. Це пов'язано з відключеннями електроенергії.