UA / RU
Підтримати ZN.ua

Експерт розповів, хто заробляє на поставках газу ОПЗ

За рік маловідома компанія "Агро Газ Трейдинг" зайняла провідне місце серед постачальників газу.

Маловідома компанія «Агро Газ Трейдинг» (АГТ), заснована в кінці 2016 року зі статутним капіталом 1000 гривень і без досвіду закупівель газу по імпорту, обійшла найбільших гравців ринку ОККО і Soсar, залишившись серед трьох головних претендентів на постачання природного газу ОПЗ. В результаті прибуток компанії за поставки 600 млн кубометрів природного газу на суму 2,5 млрд грн складе більше 1,5 млрд грн. Як зазначає директор Консалтингової групи А-95 Сергій Куюн, компанія АГТ голосно заявила про себе в 2019 році, після зміни влади в Україні.

Так, на конкурсі 17 липня тендерна комісія усунула двох головних конкурентів - ОККО і Soсar, а 23 липня за 50 секунд був проведений другий етап конкурсу і визначено три переможця - Maddox SA, IBE Trade Corp. і «Агро Газ Трейдинг», які запропонували однакові фінансові умови співпраці. Тепер цій трійці належить пройти останній етап конкурсу - переговорний. Він пройде за зачиненими дверима індивідуально з кожним із претендентів. Така нині відкритість за версією ФДМУ.

"Це спектакль. Тепер менеджменту заводу досить сказати, що ми вибрали українського резидента «Агро Газ Трейдинг», а не двох «нерезів», мовляв, податки платить тут і в цілому зручніше працювати. Це було ще однією причиною викинути ОККО і «Сокар» , які висунули свої українські компанії", - вважає колишній топ-менеджер ОПЗ, який побажав не називати свого імені.

Сергій Куюн припускає, що секрет успішності неабиякої компанії АГТ, традиційний - адміністративний ресурс, який завжди йде пліч-о-пліч з корупцією. А ниточка, що веде наверх, простежується досить просто. За його словами, Фонд держмайна на чолі з Дмитром Сенниченком, який формує наглядову раду ОПЗ, закриває очі на те, що відбувається. При цьому, згідно з Конституцією, Фонд держмайна підзвітний Кабміну. Кілька джерел в ФДМ і ОПЗ підтвердили, що всі питання по ОПЗ і на ринку газу вирішуються в адміністрації людиною з прізвищем на літеру «Ш».

Детальніше про схеми на ринку газу читайте в статті Сергія Куюна "Викрасти за 50 секунд, або Хто даху ОПЗ".