UA / RU
Підтримати ZN.ua

Екс-глава "Хрещатика" допускає цілеспрямованість атаки на банк

На його думку, всі проблеми стійкості банку були цілком вирішувані, як і питання докапіталізації.

Екс-голова правління "Хрещатика" Дмитро Гриджук припускає, що банк був доведений до неплатоспроможності в результаті навмисної атаки, але від прямих звинувачень утримується.

"Скоординованість процесів, як і наявність свідчень того, що відносно банку було проведено інформаційну атаку, справді змушують висловити припущення про навмисність того, що відбувається. Але без достатніх конкретних доказів обвинувачувати когось, особливо публічно, ґрунтуючись лише на припущеннях і домислах, не вважаю за можливе", - заявив він в інтерв'ю ZN.UA.

Читайте також: Збиток українських банків в перші три місяці поточного року склав 8 млрд гривень

За словами Гриджука, після 18 березня було помітно поступове зменшення коштів комунальних підприємств, тобто відкриття рахунків в інших банках таких великих КП, як "Київпастранс", "Київський метрополітен", "Житлоінвестбуд-УКБ", ГІОЦ, закриття зарплатних проектів та ін.

"Усього до кінця березня було втрачено ресурсів у межах 120 млн грн, що було на той момент ще некритично. Але з
31 березня розпочалася серйозна інформаційна атака на банк, під час якої на сайтах різних підприємств, у блогах і постах депутатів Київради, інших різноманітних каналах комунікацій, аж до паперових оголошень на наших банкоматах, почали з'являтися відомості про те, що акціонери банку виводять гроші, тому настійно рекомендуємо платити за рахунками, квитанціями і платіжками в інших банках. Таким чином, уже з 1 квітня ми не зі своєї вини перестали приймати навіть комунальні платежі. Проблеми почали зростати, як сніжна куля...", - розповів колишній глава банку.

"У результаті склалася така ситуація: якщо в стандартному поточному режимі надходження на поточні рахунки клієнтів становили в межах 200–240 млн грн, то в понеділок, 4 квітня, це вже було десь 35 млн, а у вівторок - лише 800 тис. грн. Настільки різке зменшення надходжень на рахунки супроводжувалося тим, що почали утворюватися черги фізосіб із дострокового вилучення депозитів і переведення грошей в інші банки. У подібних "набігах" самостійно не може вистояти жодна фінустанова. Це й змусило нас обмежити виплати в банкоматах і касах банку, але через вищезгадане падіння поточних надходжень на рахунки відбулося критичне падіння ліквідності банку", - зазначив він.

Гриджук підкреслив, що до останніх днів банк цілком справлявся за рахунок динаміки поточних рахунків, погашення заборгованостей, і залучаючи ресурси у регулятора на ринкових умовах.

"Хочу звернути увагу, що залучення рефінансування в НБУ на його регулярних тендерах під заставу найліквідніших держпаперів в умовах дорожнечі ресурсів, про яку вже зауважувалося, - цілком нормальна практика для банківського бізнесу. Ми усвідомлено робили це, щоб знизити вартість фондування банку. Всі отримані позики ми щоразу вчасно погашали", - зазначив Гриджук.

За його словами, на 1 квітня обсяг вкладів населення в "Хрещатику" становив 2,828 млрд грн, на 6 квітня - 2,843 млрд.

"Збільшення в основному сталося за рахунок нарахованих відсотків. Наскільки мені відомо (був у цей час у відпустці), з початку квітня застави не звільнялися, оскільки це відбувається процедурно тільки при повному погашенні кредитів. У суботу, 2 квітня, такі операції не проводилися, у неділю, 3 квітня, банк не працював. Думаю, коментувати це навіть не варто, не кажучи вже про неспроможність і протизаконність заяв деяких чиновників", - зазначив Гриджук.

"Всі проблеми стійкості банку були цілком вирішувані, як і питання докапіталізації", - заявив екс-глава "Хрещатика".

Нагадаємо, Національний банк України направив в правоохоронні органи лист з перерахуванням свідоцтв ведення організованої злочинної діяльності в банку "Хрещатик", яка, згідно позиції Нацбанку, і стала причиною його банкрутства.

Повне інтерв'ю Юрія Сколотяного з Дмитром Гриджуком "Всі проблеми стійкості банку були цілком вирішувані, як і питання докапіталізації" читайте у свіжому випуску тижневика "Дзеркало тижня. Україна".