UA / RU
Підтримати ZN.ua

Економіка України зростає 11 кварталів поспіль, але слабо – Гройсман

Прем'єр вважає, що ВВП країни може рости на рівні 5-7%.

В Україні зростання економіки спостерігається протягом 11 кварталів поспіль. Про це заявив прем'єр-міністр Володимир Гройсман, повідомляє прес-служба уряду. Але, на його думку, цього зростання недостатньо.

"Ми маємо 11 кварталів підряд економічне зростання. Це хороший сигнал, але ми розуміємо, що цього недостатньо для вирішення історичних проблем. Ми можемо рости на рівні 5-7%", - сказав він.

Гройсман нагадав, що в наступному році запрацюють Фонд підтримки інновацій з обсягом фінансування 300-350 млн грн, Фонд енергоефективності з бюджетом 14 млрд грн, а також ведеться робота над запуском експортно-кредитного агентства. За його словами, уряд продовжить програми секторальної підтримки, в тому числі щодо пільг при модернізації виробництва.

Повідомлялося, що, за оцінками експертів, ВВП в 2019 році зросте на 3%. Прогноз стриманий, незважаючи на те, що в другому кварталі поточного року ВВП України збільшився на 3,8%.

Хоча Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) поліпшив прогнозні оцінки зростання ВВП України за підсумками 2018 року до 3,5% з 3%. Міжнародний валютний фонд (МВФ) у своєму жовтневому огляді світової економіки (World Economic Outlook, WEO) знизив оцінку зростання ВВП України в 2019 році до 2,7% з 3,3%.

Детальніше про зростання економіки і бюджет на 2019 рік читайте у матеріалі Ярослава Жаліло та Антоніни Дешко "Кравець крає, як матерії стає" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".