UA / RU
Підтримати ZN.ua

Екологічна катастрофа Десни та Сейму: на відновлення річок знадобиться 2-3 роки

Забруднення за добу просунулось на 30 км.

Міністерство екології України повідомило про стан забруднення на річках Сейм та Десна станом на 13 вересня.

Основна тенденція така, що спостерігається покращення якості води. За останню добу забруднена вода просунулась на 30 км по Десні. А проби води в річці Сейм свідчать про нормалізацію розчиненого кисню.

У міністерстві зауважують, що основна маса забрудненої води осіла в с. Соколівка Чернігівського району, тут спостерігаються перевищення вмісту заліза та марганцю у воді, перевищень хімічних або високотоксичних компонентів не встановлено.

Читайте також: У Чернігові спостерігають незначний мор риби у Десні, вода потемніла

Як повідомив директор Інституту гідробіології НАН України Сергій Афанасьєв, в річку Сейм потрапило близько 5600 тонн забрудненої води. У Чернігівській та Київській областях встановлено аераційні системи, які штучно насичують воду киснем, сприяючи природньому очищенню.

Команда фахівців на човнах зібрала 31 тонну загиблої риби: 12,15 тонни в Сумській області та 19 тонн у Чернігівській. Прогнозується, що на відновлення екосистем річок знадобиться від 2 до 3 років.

Раніше повідомлялося про те, що забруднена вода може дістатися Києва 14-16 вересня, однак фахівці вважають, що зможуть абсорбувати забруднення і уникнути перекриття подачі води містянам.

Про те, наскільки фіксованим та серйозним є забруднення річок Сейм та Десна, розповіла ZN.UA Анна Даниляк, екологиня, фахівчиня з екологізації сільського господарства ГО "Екодія".