UA / RU
Підтримати ZN.ua

ДП "Антонов" для зменшення держборгу віддасть ВАКС одну зі своїх будівель

В "Укроборонпромі" заявили про те, що передача будівлі майже вдвічі зменшить заборгованість заводу перед державою.

Держпідприємство “Антонов” передасть одну зі своїх будівель в управління Вищого антикорупційного суду, щоб зменшити заборгованість авіапідприємства перед державою. Таке рішення уряд ухвалив під час засідання 21 квітня, повідомили в “Укроборонпромі”.

Вказано, що сьогодні борг “Антонова” складає близько 424 мільйонів гривень. В “Укроборонпромі” зазначили, що заборгованість виникла у результаті випуску в 2009 році Київським авіазаводом "Авіант" облігацій на суму 858 млн грн під державні гарантії. Своєю чергою ДП “Антонов” є правонаступником “Авіанта”.

“На виконання розпорядження Кабінету Міністрів України ДП "Антонов" передасть свою будівлю площею 4 285,70 кв. м, що знаходиться на проспекті Перемоги, 41, в управління ВАКС. Це дасть можливість зменшити заборгованість авіапідприємства майже вдвічі: згідно з незалежною оцінкою, ринкова вартість згаданої нежитлової будівлі становить майже 213 млн грн (з ПДВ)”, - повідомили в “Укроборонпромі”.

За словами заступника гендиректора держконцерна з управління активами Мустафи Наєма, будівля “Антонова”, яку передадуть ВАКС, ніколи не використовували для виробництва, фактично вона була непрофільним активом для заводу. При цьому для утримання цієї будівлі потрібні були чималі кошти.

Читайте також: ДП «Антонов» за п'ять років втратило кілька тисяч висококласних професіоналів – експерт

Нагадаємо, Верховна Рада дозволила реструктуризувати заборгованість "Антонова", як правонаступника ДП "Київський авіаційний завод "Авіант" ще в 2016 році. Мова йде про борг через за невиконання зобов'язань за облігаціями, які "Авіант" випустив у 2009 році під державні гарантії.

У пояснювальній записці до закону йшлося про те, що загальна сума заборгованості ДП "Антонов" становить 1,271 млрд грн, з якої основний борг складає 706,03 млн грн та 565,783 млн грн нарахованої пені за невиконання зобов'язань.

Про загрози поспішної корпоратизації ДП "Антонов" та її негативні наслідки читайте у статті Владислава Зимовця та Павла Керімова "Сценарії перерозподілу державної власності" для ZN.UA.