UA / RU
Підтримати ZN.ua

Дозакупалися: тендери Міноборони перевірятиме громадська антикорупційна рада

Створено робочу групу із числа активістів-антикорупціонерів.

При Міністерстві оборони України буде створена громадська антикорупційна рада, яка перевірятиме закупки Міноборони. Про це повідомив міністр оборони України Олексій Резніков під час пресконференції.

"Ми утворимо робочу групу із числа активістів-антикорупціонерів по створенню громадської антикорупційної ради при Міністерстві оборони", - заявив він.

Резніков зазначив, що така рада дозволить міністерству отримувати експертизу від громадськості.

Водночас, міністр наголосив, що під час воєнного стану дуже важливо закривати доступ до певної інформації.

У цьому зв'язку плануються зміни до законодавства, які унормують закупівлі у секторі безпеки та оборони таким чином, щоб була захищена важлива інформація, але щоб ці закупівлі стали більш публічними.

Читайте також: Міноборони вирішило сховати ціни на продукти харчування в усіх доступних контрактах і видаткових накладних - Шабунін

Нагадаємо, раніше Резніков анонсував плани створити нову, "більш гнучку" систему харчування для ЗСУ на тлі розслідування щодо корупційних закупівель в Міноборони.

Перед цим він визнав помилки у контракті щодо придбання продуктів, але назвав "інформаційною атакою під надуманим приводом" розслідування Юрія Ніколова для ZN.UA щодо завищених цін на продукти для військових - "Тилові пацюки Міноборони під час війни «пиляють» на харчах для ЗСУ більше, ніж за мирного життя".

Попервах у Міноборони взагалі стверджували, що оприлюднена ZN.UA інформація про закупівлю за завищеними цінами продуктів для військових нібито має "ознаки навмисних маніпуляцій та вводить в оману". 

До слова, автор розслідування про закупівлі харчів для Міноборони розповів, чому був змушений оприлюднити документи. За словами Юрія Ніколова, він кілька тижнів намагався достукатися до чиновників у високих кабінетах, але його просто ігнорували. Саме після цього він прийняв рішення показати документи публічно.

Нагадаємо також, що у розслідуванні ZN.UA йдеться про те, що Міноборони підписало угоду на 13 мільярдів із фірмою зі статутним капіталом у тисячу гривень. Тобто спеціально було створено фірму-"прокладку".