UA / RU
Підтримати ZN.ua

Допомога за кордоном: в Іспанії затвердили нову грошову виплату українцям

Її зможуть отримати ті, хто виїхав до Каталонії через війну з Росією.

Близько п'яти мільйонів українців зараз перебувають за кордоном як біженці через війну, яку розв'язала Росія.

Читайте також: Українські біженці в Польщі повинні платити податки в двох країнах — польський Мінфін

Офіційний журнал уряду Каталонії повідомляє, що для наших співгромадян, які приїхали до Каталонії, там затвердили нову програму допомоги, пише НВ.

У рамках її українці зможуть отримати 400 євро на місяць і додаткові 100 євро на кожну дитину, яка перебуває на їхньому утриманні.

Виплати надаватимуться відповідно до схваленого в серпні декрету уряду Іспанії і передбачає виділення 52,8 мільйона євро, з яких трохи більше 13 мільйонів євро призначено для Каталонії.

До 31 січня 2023 року біженці з України або третіх країн, які користуються статусом тимчасового захисту, можуть подати заявку на отримання виплат разом із документом на посвідчення особи та статусу тимчасового захисту, а також довідкою про банківські реквізити.

Щоб претендувати на виплати, вони мають довести, що в момент повномасштабного вторгнення проживали в Україні. Також вони мають бути зареєстровані в одному з муніципалітетів Каталонії та підтвердити, що вони не мають власних коштів для проживання.

Заявки подаються в індивідуальному порядку до Департаменту з питань рівності та фемінізму Каталонії або її територіальних відділень. Заявку від імені неповнолітньої особи може подати її опікун або один із батьків, який отримує за неї кошти.

Як зараз справи в українських біженців у Європі і що вони планують робити далі, читайте у статті Олени Жежери «Українці-біженці за кордоном. Як справи і що далі? на ZN.UA.