UA / RU
Підтримати ZN.ua

Допомога ВПО: виплати планують зберегти переселенцям до кінця війни

Триває робота над відповідним законопроєктом.

Через війну, яку розпочала Росія, багато українців змушені були покинути свої домівки та стати внутрішньо переміщеними особами. Часто вони опиняються в дуже скрутному матеріальному становищі. У зв’язку зі змінами, які були прийняті цього року, ВПО, які отримували допомогу до 1 серпня 2023 року, зможуть отримувати її до 31 січня 2024 р. Тобто з 1 лютого велика кількість переселенців залишиться без виплат.

Читайте також: Допомога переселенцям: чи гарантує статус ВПО отримання виплати

Член Комітету з питань прав людини Максим Ткаченко повідомив, що зараз триває робота над законопроєктом, який збереже всім ВПО виплати до кінця війни, пише офіційний Telegram-канал парламентського телеканалу «Рада».

За його словами, народні депутати пропрацьовують законопроект, спрямований на забезпечення виплат до завершення воєнного стану усім внутрішньо переміщеним особам.

«Згідно з рішенням Уряду, з 1 лютого 2024 року майже в 15 разів зменшується кількість внутрішньо переміщених осіб, які отримуватимуть виплати. Багато людей в уряді не розуміють того, що ця виплата — це компенсація за житло людям. Але перед тим, як забрати в людей ці гроші, ми, тобто держава, мала забезпечити всіх цих людей житлом. Це питання залишається відкритим, тому забирати в людей ці кошти неможливо. Тому на рівні парламентського контролю та координаційного штабу вирішується питання внесення змін до урядової постанови, щоб зберегти виплати з лютого», — зазначив він.

Нагадаємо, чи мають право на державну грошову підтримку переселенці, які повернулися з-за кордону. У листопаді набрали чинності деякі зміни.