UA / RU
Підтримати ZN.ua

Допомога ВПО: що зміниться після 1 грудня

Влітку цього року перелік категорій осіб, які можуть її отримати, скоротили.

Через війну, яку розпочала Росія, багато українців змушені були виїхати в більш безпечні регіони та стати внутрішньо переміщеними особами.  Вони можуть розраховувати на виплати від держави.

Фахівці «Безоплатної правничої допомоги» пояснили, хто може розраховувати на грошову допомогу зараз.

Читайте також: Допомога ВПО: чи можна її оформити повторно

Хто може отримати допомогу ВПО у грудні

У грудні 2023 не передбачено змін щодо отримання допомоги на проживання для внутрішніх переселенців. Але будуть діяти зміни, які були прийняті раніше.

Допомога на проживання призначається для забезпечення соціальної підтримки внутрішньо переміщених осіб із числа незахищених верств населення та стимулювання до працевлаштування внутрішньо переміщених осіб працездатного віку.

Допомога призначається ВПО:

Допомога також призначається дитині, яка народилася у внутрішньо переміщеної особи, відомості про яку включено до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб.

Який розмір допомоги на проживання

Допомога призначається на шість місяців на сім’ю, яка вперше звернулася за призначенням допомоги, та виплачується щомісяця одному з членів сім’ї  у такому розмірі:

Заява про надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам подається одним із членів сім’ї:

Як подати заяву на отримання допомоги ВПО через «Дію»

За наявності технічної можливості заява може подаватися в електронній формі за наявності реєстраційного номера облікової картки платника податків засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, зокрема з використанням застосунку «Дія» у довільній формі, придатній для сприйняття її змісту.

Послуга доступна лише для громадян, які ще не мають довідки ВПО.

Покроковий алгоритм подання заяви для отримання допомоги:

Допомога призначається органом соціального захисту населення протягом 15 робочих днів з моменту отримання заяви, у тому числі поданої в електронній формі засобами застосунку «Дія».

Нагадаємо, чи позбавлять ВПО виплат на проживання, якщо вона відкриє власну справу. Деякі категорії громадян втратити право на допомогу.