UA / RU
Підтримати ZN.ua

Допомога ВПО: хто може звернутися за продовженням виплат на сім'ю

У кінці березня порядок зазнав змін.

Українці, які покинули свої домівки та змушені були виїхати в більш безпечні регіони, отримали статус внутрішньо переміщених осіб. Вони мають право на грошову допомогу від держави.

Читайте також: Виплати ВПО: чи будуть їх отримувати переселенці, які не працевлаштувалися

22 березня 2024 р. Урядом затверджено чергові зміни до Порядку надання допомоги на проживання ВПО. Ці зміни суттєво розширюють категорії ВПО, які можуть претендувати на продовження виплат на ще один шестимісячний період.

Фахівці «Юридичного порадника для ВПО» розповіли, хто може звернутися за продовженням виплат на сім'ю.

Відповідно до п. 13-2 Порядку надання допомоги на проживання ВПО, із заявою про продовження виплат на сімʼю можуть звернутися ВПО, які:

Дотримання чотирьох вищезазначених умов є обовʼязковим. Якщо такі умови виконуються, то слід відповідати також наступним обовʼязковим критеріям.

Право на продовження допомоги має сімʼя, у складі якої є непрацююча особа, яка виховує дитину віком до 18 років та:

До 1 вересня 2024 р. допомога може бути продовжена незалежно від місця знаходження закладу освіти. До змін допомога призначалася лише у разі, якщо дитина відвідує заклад освіти дистанційно за місцем обліку ВПО. Тепер же дитина може завершити навчальний рік у своєму закладі освіти.

Право на продовження допомоги має сімʼя, у якій виховується 3 і більше дітей віком до 18 р., (всі діти повинні проживати в сім'ї і не виховуватися в інтернатних закладах) та:

Право на продовження допомоги має сімʼя, у складі якої є:

Право на продовження допомоги має сімʼя, у складі якої є:

Право на продовження допомоги має сімʼя, у складі якої є:

Право на продовження допомоги має сімʼя, у складі якої є особа, яка здійснює догляд за:

Право на продовження допомоги має сімʼя, у складі якої є особа, яка надає соціальні послуги з догляду.

Право на продовження допомоги має сімʼя, у складі якої є тільки непрацездатні особи. Наприклад, особи, що досягли пенсійного віку, особи з інвалідністю, які б хотіли отримувати виплати разом.

До змін, якщо у складі сім'ї було двоє пенсіонерів і розмір пенсії одного з них перевищував 9444 грн., допомога автоматично продовжувалась тому, чий розмір пенсії був менший, другому ж допомога не продовжувалась. Відтепер такі особи можуть звернутися за допомогою як сім'я і буде братися до уваги їх сукупний дохід.

Право на продовження допомоги має особа віком від 55 р., яка на дату звернення за допомогою зареєструвалася в центрі зайнятості як безробітна або як така, що шукає роботу, або працює, провадить підприємницьку діяльність/незалежну професійну діяльність, або отримала допомогу на здобуття економічної самостійності/мікрогрант/грант на створення або розвиток власного бізнесу/ваучер на навчання.

Допомога призначається на всіх осіб з числа ВПО у такій сім'ї, але якщо в такій сім'ї є кілька непрацюючих працездатних осіб, протягом 2 місяців з дня призначення допомоги інші непрацюючі працездатні особи із складу сім'ї (крім одного отримувача допомоги) зобов'язані зареєструватися в центрі зайнятості як безробітні або як такі, що шукають роботу, зокрема для отримання ваучера на навчання, або розпочати діяльність відповідно до Закону України «Про зайнятість населення».

Нагадаємо, чи має право на довідку ВПО переміщена дитина, після отримання паспорта в 14 років та якщо вона не має «прописки».