UA / RU
Підтримати ZN.ua

Допомога від ООН: хто та як може її отримати

В Україні постійно збирають заявки від осіб, яким потрібна допомога.

Війна, яку розпочала Росія, змусила багатьох людей покинути свої домівки та стати внутрішньо переміщеними особами (ВПО). Вони можуть розраховувати на грошові виплати від держави, а також на допомогу від Управління верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН).

Читайте також: Одноразова грошова допомога: строки її виплати військовим та порядок призначення

Благодійний фонд «Право на захист» є офіційним партнером агентства зі збору даних на грошову допомогу. Там нагадали, хто має право на таку допомогу.

 Мобільні бригади БФ Право на захист зі збору даних на отримання фінансової допомоги від УВКБ ООН цього тижня працюватимуть у Львівській та Тернопільській областях.

Хто може отримати допомогу та розмір виплат

Допомога надається особам, що не отримували раніше допомоги від міжнародних організацій та мають дохід, менший за 5400 грн на особу на місяць.

Розмір допомоги складає 3600 грн для кожного члена домогосподарства на 3 місяці.

Подати заявку можуть ВПО, які перемістились після 24 лютого 2022 року, а також люди, які повернулись до своїх місць постійного проживання після вимушеного переміщення до іншої області/країни через воєнні дії від 24 лютого 2022 року.

Обов’язкові критерії вразливості для зазначених вище категорій:

Які документи потрібні для отримання виплати

Інформація, яку необхідно буде надати:

Для збору даних мають бути присутні всі члени родини. Для сімей, членами яких є маломобільні люди, допускається реєстрація за оригіналами документів за умови надання медичної довідки, що підтверджує їх стан.

Де оформити допомогу у Львові та Тернопільській області

Пункти реєстрації працюватимуть у порядку живої черги:

Центр реєстрації у м. Львів, пл. Маланюка, 2 працює за графіком: з понеділка по четвер з 09:00 до 16:00, у п’ятницю з 10:00 до 15:00.

Цього року були запроваджені зміни стосовно призначення допомоги малозабезпеченим сім’ям відповідно до Постанови Кабміну №94 від 26 січня 2024. Зміни вступили у силу з 1 березня.