UA / RU
Підтримати ZN.ua

До України можуть застосувати санкції за "піратство"

Щоб відшкодувати збитки від інтелектуального піратства, США можуть ввести 100%-ві мита на низку українських товарів.

Україна знову може бути виключена зі списку країн-бенефіціарів Загальної системи преференцій (Generalized System of Preferences, GSP) у разі відсутності реальних зрушень у питанні захисту інтелектуальної власності, допускає перший секретар економічного відділу посольства США в Україні Крістофер Сміт (Christopher Smith).

"GSP - це система торговельних преференцій, які США надають країнам, що розвиваються, по всьому світу. Проте для їхнього одержання ці країни повинні відповідати певним вимогам. Однією з санкцій, яка може бути застосована щодо України, є її виключення з вказаної програми", - сказав К.Сміт під час брифінгу в офісі Американської торговельної палати в Україні.

Як зазначила у свою чергу директор відділу інтелектуальної власності та інновацій (офіс торгового представництва США) Елізабет Кендл (Elizabeth L.Kendall), у даний час складно сказати, яке конкретне рішення може бути прийнято стосовно України. "Якщо говорити про втрати торговельних преференцій, це може стосуватися пільгових митних зборів", - додала вона.

- Україна повернула офіційний статус найбільш "піратської" країни у світі

Як повідомлялося, Торгове представництво США у спеціальному щорічному звіті помістило Україну на перше місце у списку країн, які не забезпечують ефективний правовий захист інтелектуальної власності. За словами авторів доповіді, за масштабами використання неліцензійного комп'ютерного забезпечення Україна перевершує мало не всі країни, причому її уряд визнає, що значна частина програмного забезпечення є неліцензійним.

Більше того, автори доповіді відзначають відсутність в Україні уповноважених організацій, що обслуговують виробників або захищають права виконавців, а існуюча система збору громадських внесків узаконює незаконне присвоєння авторських відрахувань.

Торгове представництво США (USTR) - американське урядове агентство, що займається розробкою торгового законодавства і координацією зовнішньоторговельної політики. USTR щорічно видає звіт, що включає в себе список країн з найгіршими умовами для захисту авторських прав.

Включення до списку не тягне за собою прямих санкцій, однак може стати підставою для перегляду міждержавних угод і скасування преференцій у торгівлі.

Санкції за порушення прав інтелектуальної власності вже вводилися щодо України в 2001 році, коли США викрили країну у найбільшому у Європі обсязі виробництва піратських CD - і DVD-дисків. Тоді США виключили Україну зі списку країн, яким надавалися торговельні преференції, і встановили додаткові 100%-ві мита на деякі групи товарів з метою компенсації збитків американських компаній від недотримання прав інтелектуальної власності. !zn

Читайте також:

США почали розслідування сприяння влади України "піратству"

США: Україні у перетворенні економіки заважає незахищеність інтелектуальних прав

Для боротьби з порушенням авторських прав в Україні мають намір обкласти податком телефони і ноутбуки