UA / RU
Підтримати ZN.ua

До Харкова після вимушеного переїзду вже повернулося близько 20% IT-спеціалістів – Терехов

IT-компанії та спеціалісти повертаються до Харкова після вимушеного переїзду під час війни. Деякі представники IT-сектору вже відновили роботу у місті, тоді як інші розглядають варіант із поверненням, повідомив в інтерв’ю «РБК-Україна» мер Харкова Ігор Терехов напередодні інвестиційного форуму Kharkiv Restart, який пройде у Києві.

Терехов нагадав, що декілька днів тому у Харкові пройшов IT-форум, у якому взяли участь компанії, що змушені були переміститися або у Львів, або за кордон.

«Всі вони хочуть повернутися у Харків, а деякі вже повернулися – це біля 20% айтішників. Для них це зрозуміле і комфортне місце, вони хочуть тут працювати, жити, відбудовувати зруйноване і міняти місто на краще. А чому в них таке бажання? Через науковий потенціал, який забезпечує статус студентської столиці», - заявив міський голова Харкова.

Терехов підкреслив, що інновації та нові технології – це те, що Харків повинен виробляти.

«Стратегічно важливо для міста розвиток IT-сектору. Харків і до повномасштабного вторгнення був відомим тим, що саме в нас активно розвивалася ця галузь, тому ми і надалі робитимемо на неї одну з основних ставок», - сказав він.

Читайте також: "Кокаїн для бідних": поліція ОАЕ вилучила партію каптагону на мільярд доларів

За словами Терехова, Харків також продовжує розвивати енергетичну галузь, не дивлячись на намагання росіян її зруйнувати. На його думку, «зелені» інвестиції точно спрацюють у Харкові, адже місто має низку земельних ділянок на комунальних підприємствах, де можна розмістити сонячні панелі.

«Ми споживаємо 1 мільйон МВт/год. – тобто місто є великим покупцем електроенергії і, відповідно, дуже потужним гравцем енергетичного ринку. Тому ми привабливі для "зелених інвестицій"», - додав Терехов.

Він також пояснив, що прямо зараз міська влада розробляє з архітектором Норманом Фостером план нового сучасного Харкова.

«Ви можете сказати, що це - про архітектуру. І будете праві. Однак насправді за архітектурними перетвореннями стоїть нова економічна модель міста», - резюмував мер Харкова.

Нагадаємо, інвестиційний форум Kharkiv Restart відбудеться 19 вересня на території конгресно-виставкового центру «Парковий» у Києві.