UA / RU
Підтримати ZN.ua

До Держбюджету надійшли перші кошти від націоналізації російських банків

Це перший успішний кейс вилучення російських активів на території України, який закінчився перерахуванням коштів до держбюджету.

До державного бюджету надійшли перші три мільярди гривень від націоналізації російських банків. Про це йдеться у повідомленні групи аналітиків Trap Aggressor, які моніторять ефективність санкцій, з посиланням на лист Державної казначейської служби України.

«Станом на 14.12.2022  надходження коштів до спеціального фонду державного бюджету за кодом класифікації доходів бюджету 21085000 "Кошти, отримані у зв’язку з виконанням Закону України "Про основні засади примусового вилучення в Україні об’єктів права власності Російської Федерації та її резидентів" становить 3 169 094 303,31 гривні», — повідомляється у листі Держказначейства.

Йдеться про залишки коштів на рахунках українських дочірніх банків «Сбербанку» і «Веб.РФ» («Міжнародний резервний банк» та «Промінвестбанк»), націоналізація яких відбулася за рішенням РНБО від 11 травня 2022 року.

Перерахунок коштів у гривні здійснив Фонд гарантування вкладів фізичних осіб у грудні.

Незабаром очікується ще один транш коштів, які зберігаються на рахунках у вилучених російських банках в іноземних валютах.

Згідно із нещодавніми правками до Закону Про Державний бюджет України, надалі кошти будуть зараховані до Фонду ліквідації наслідків збройної агресії.

У Trap Aggressor наголошують, що це перший успішний кейс вилучення російських активів на території України, який закінчився перерахуванням коштів до держбюджету.

Нагадаємо, що уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець відкрив на Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) провадження щодо порушення права на інформацію через ненаданням переліку російських та білоруських активів, які були арештовані та передані до АРМА після 24 лютого.

Як писало ZN.UA, профільний антикорупційний комітет ВР розробив і подав законопроєкт №8184, який має на меті розблокувати можливості управління корпоративними правами, що передані в управління АРМА. Про це детально читайте у матеріалі Олександра Лємєнова, голови правління StateWatch - «АРМА: такі необхідні законодавчі зміни».