UA / RU
Підтримати ZN.ua

Держпрограма "Доступна іпотека 7%" має мізерний попит та вплив на ринок житла - Опендатабот

За іпотечними кредитами в Україні купується лише 3,4 відсотки житла, але навіть в цій кількості програма "Доступна іпотека 7%" не робить погоди.

На умовах іпотеки в Україні купується лише 3,4% житла, здебільшого на вторинному ринку, але державна програма "Доступна іпотека 7%", навіть з в цій невеликій кількості кредитів складає мізер. Про це свідчить аналіз даних Мін'юсту та Національного банку, здійснений платформою відкритих даних Опендатабот.

Так, за даними Мін'юсту, за три квартали цього року в Україні було укладено 218,4 тис. угод купівлі-продажу квартир та будинків. З них на умовах іпотеки було придбано лише 3,4% житла (близько 7,5 тис. угод, - ред.).

Водночас у рамках державної програми "Доступна іпотека 7%", попри пільгову ставку, і попри дуже низький відсоток відмов - близько 3%, за три квартали поточного року було видано лише 903 кредитів на 776,6 млн грн. Охочих отримати такий кредит було також небагато: за три квартали 2021 року було зареєстровано лише 1287 заявок.

Читайте також: Іпотека під 7% - Банки нараховують додаткові виплати

Цікаво також, що майже 90% іпотечних кредитів спрямовувалися на купівлю житла на вторинному ринку. При цьому, більша частина вiд загальної кількості виданих кредитів — або майже двi третини у грошовому вимірі — припадають на Київську область.

Нагадаємо, за даними НБУ, наразі середня ставка за іпотечними кредитами на первинному ринку — 15,4%, на вторинному — 13,6%.

Читайте також: Іпотека під 7% - Банки нараховують додаткові виплати

За державною програмою "Доступна іпотека 7%" на сьогодні працюють 17 українських банків. Здебільшого пільгові кредити видаються п'ятьма банками - "Кредобанком", "Укргазбанком", "Ощадбанком", "Глобусом" та "ПриватБанком".

"Доступна іпотека 7%" створена для родин, які хотіли б придбати помешкання на первинному або вторинному ринках. Кредит видається громадянам з офіційним працевлаштуванням та є доступним як для найманих працівників, так і для самозайнятих осіб — ФОПiв.

Раніше повідомлялося, що іпотечне кредитування в Україні перевищило доковідний рівень. За шість місяців 2021 року українські банки видали 4652 іпотечних кредити на загальну суму понад 3,6 млрд грн. Це на 860 мільйонів більше, ніж в доковідному 2019 році, і також вже перевищує показники 2020 року.

Однак в Україні кількість реальних, платоспроможних покупців житла зійшла на мізер. Чим не результат численних "покращень" і "економічних проривів"? Подробиці читайте в матеріалі Олега Синельникова - "В Україні майже вичерпалося джерело потенційних покупців житла — на фінансовому плаву залишилося тільки 7–8% громадян, які ще здатні купити собі квартиру".